Ocena użytkowników: 5.00/5

5.00 na 5 - 2 głosów
Dziękujemy za ocenienie tego przepisu.

Ciastka nie mogą być zdrowe. Nic bardziej mylnego! Wartości odżywcze zawstydzą nawet wybrednego smakosza. Ciastka są źródłem błonnika pokarmowego i dostarczają nam sporo energii. Posłużą za świetny zamiennik drugiego śniadania. Dodatki można dowolnie modyfikować. Podany poniżej przepis jest wersją podstawową - reszta należy już do naszej fantazji!

Składniki (10-12 mini ciasteczek)

  • dwa dojrzałe banany
  • szklanka płatków owsianych/orkiszowych

Dodatki:

  • pestki granatu
  • siemię lniane
  • nasiona chia
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:
Banany obieramy i miksujemy blenderem na gładką masę. Łączymy je z płatkami mieszając całość drewnianą łopatką. Następnie, dorzucamy dodatki wedle uznania. Mój wybór padł na pestki granatu, siemię lniane, nasiona chia i startą, gorzką czekoladę.

Gotową masę wykładamy na blaszkę, łyżką formując ciastka. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i  pieczemy ok. 15 minut, aż ciastka się zarumienią.