Z jaką zupą kojarzy Wam się jesień? Dla nas królowa jest tylko jedna - dynia! Zupa krem z dyni jest prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Doskonale rozgrzeje Was w chłodniejsze dni. 

 

Składniki:

Pieczywo lekkie wege

  • 500 g dyni hokkaido
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 pomidory
  • 300 ml bulionu warzywnego (2 marchewki, pietruszka, por, seler )
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • pieczywo VEGA LEKKIE 

Przygotowanie:

Dynię, ziemniaki, pomidory, cebulę, imbir i czosnek kroimy w ćwiartki. Skrapiamy obficie oliwą. Całość pieczemy na blaszce około 60 min w 180 stopniach.

W garnku na maśle z oliwą podsmażamy starte warzywa na wywar ( 2 marchewki, pietruszka, duży por i seler ) Zalewamy 0,5 l wody i gotujemy godzinę na małym ogniu.

Upieczone, obrane warzywa przekładamy do dużego garnka. Do upieczonych warzyw wlewamy bulion ( wedle uznania ) i zagotowujemy. Gotową zupę miksujemy, podajemy z pieczywem lekkim i ziołami. Smacznego!

Author: Redakcja