Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Wasze przepisy 2019-01-30

Jogurtowy pudding quinoa z mango

Przedstawiam Wam dzisiaj przepyszny i błyskawiczny w przygotowaniu, a zarazem zdrowy deser.

... Czytaj więcej...

Weź udział w naszym konkursie na przepis miesiąca!

Jesteś kulinarnym pasjonatem? W kuchni czujesz się najlepiej, a w gronie znajomych uchodzisz za kulinarne guru? ? Weź udział w naszym konkursie na przepis miesiąca i wygraj zapas smacznych i zdrowych produktów Sonko!

Czytaj więcej

Images

Ocena użytkowników: 5.00/5

Dynia to podstawa! Nie mogę się doczekać sezonu na nią, a kiedy już jest, kulinarnych szaleństw nie ma końca. Moja propozycja na faszerowane dynie jest jedną z tego typu wariacji na ich temat. Czasami mam wrażenie, że każdy farsz byłby idealny – to po prostu dyniowa miłość! Wy też tak macie? ;)

Ocena użytkowników: 5.00/5

Jeśli obawiacie się o składniki dodawane do gotowych panierek i chcecie mieć pewność, że to co serwujecie swojej rodzinie powstało z dobrej jakości produktów polecam mój sposób na panierowanie indyka. Panierki z płatków możecie użyć także do kotletów schabowych czy piersi z kurczaka. Od Was zależy też czy panierka będzie bardziej słodka czy ostra (możecie wykorzystać różne rodzaje musztard dostępnych na rynku). Palce lizać!

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka
  • płatki kukurydziane
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • mąka pełnoziarnista
  • sól
  • pieprz
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Piersi z indyka oczyścić i pokroić w paski grubości ok. 3-4 cm. Posypać solą i pieprzem. Do miseczki wybić jajko, dodać mleko, łyżkę musztardy i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać nieco mąki, tak aby powstało ciasto o konsystencji nieco gęstszej niż naleśnikowe. Przygotowane paski mięsa maczać w cieście, a następnie obtoczyć we wcześniej rozdrobnionych np. tłuczkiem do mięsa płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju z każdej strony do czasu uzyskania złotej barwy. Podawać z ulubioną sałatką i sosem słodko-kwaśnym.

Ocena użytkowników: 5.00/5

Ile „firmaniaczek”, tyle sposobów na przygotowanie smacznych i sycących przekąsek, bo z każdej z nas wychodzi czasami mały łasuch. Moja propozycja to kulki mocy. Przygotowuje się je bardzo szybko, a podczas pieczenia w domu unosi się przyjemny zapach cynamonu i kakao. Możecie do nich dodawać ulubione dodatki – niekoniecznie żurawinę. Im więcej smacznych miksów tym lepiej!

Składniki:

  • 1, 5 szklanki płatków jęczmiennych bez konieczności gotowania
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4-5 łyżek mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g czekoladowych kropelek
  • suszona żurawina
  • opcjonalnie: 2 łyżki kakao, skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:
Do płatków dodajemy 1 jajko, roztopione masło, mleko i miód. Mieszamy, a następnie dodajemy czekoladowe kropelki, żurawinę i inne dodatki wedle uznania. Po połączeniu wszystkich składników powinniśmy otrzymać lepką masę, z której uformujemy kulki. Piekarnik nagrzewamy do 180° C. Kulki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180° C przez ok. 20 minut. Smacznego!

Ocena użytkowników: 0/5

Dzwonek z łososia z kaszotto szpinakowym

 

Ocena użytkowników: 5.00/5

Rozgrzewający krem z dyni podany z kaszą pęczak, to idealny pomysł na obiad w mroźną, zimową aurę. Goracy bulion doda nam energii, a pęczak nasyci głód.  Nie ma lepszego sposobu na poprawę humoru niż przyrządzenie tej aromatycznej zupy w chłodne popołudnie.

Ocena użytkowników: 5.00/5

Ciastka nie mogą być zdrowe. Nic bardziej mylnego! Wartości odżywcze zawstydzą nawet wybrednego smakosza. Ciastka są źródłem błonnika pokarmowego i dostarczają nam sporo energii. Posłużą za świetny zamiennik drugiego śniadania. Dodatki można dowolnie modyfikować. Podany poniżej przepis jest wersją podstawową - reszta należy już do naszej fantazji!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji