Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-08-18

Sałatka Tabbouleh

Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 100g kaszy kuskus marki
... Czytaj więcej...

Masz ochotę na śniadanie mistrzów?Gwarantujemy, że te placuszki skradną serca wszystkich domowników!

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej marki Risana
  • szklanka mleka (roślinnego lub zwierzęcego)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka miodu
  • olej rzepakowy
  • 100 g borówek
  • cukier puder
  • mięta

Przygotowanie:

W wodzie gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną odstawiamy do wystygnięcia. W dużej misce mieszamy, kaszę, jajko, mąkę, borówki i miód. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy okrągłe placki na złoty kolor. Z każdej strony po około 2-3min. Placki podajemy posypane cukrem pudrem z listkami mięty lub jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Składniki:

  • 2 torebki kaszy jęczmiennej pęczak marki Risana
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek zielonych szparagów
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml wina białego
  • 1 marchew
  • 7 pokrojonych na mniejsze kawałki suszonych pomidorów.
  • 2 łyżki masła
  • oliwa

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, następnie całość rumienimy. Dodajemy kaszę. Całość smażymy przez około minutę.

Szparagi kroimy na kawałki, jasne ogonki wyrzucamy. Dodajemy do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego, nie zagotowujemy.

Do przygotowanej na patelni kaszy wlewamy wino i czekamy minutę aż się wygotuje. Dodajemy szparagi, pomidory i marchewkę pokrojoną na cienkie plasterki. Po kilku minutach wlewamy po około pół szklanki bulionu i gotujemy od czasu, do czasu mieszając. Dodajemy kolejną porcję bulionu gdy poprzednia już się wchłonie i tak do uzyskania wymaganej miękkości.

Na koniec do kaszy dodajemy łyżkę masła i łyżkę tartego twardego sera.

 

 

Zdrowe i słodkie śniadanie? To możliwe dzięki połączeniu kaszy jaglanej z owocami! Przywitaj dzień w wyjątkowy sposób!

Składniki:

  • 200g kaszy jaglanej marki Risana
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 250 g truskawek
  • mięta

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w mleku kokosowym, zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Ugotowaną zostawiamy pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej zawartości mleka, na koniec dodajemy miód i mieszamy.

Truskawki kroimy w kostkę mieszamy z łyżeczką miodu i drobno posiekaną miętą.

Do dwóch miseczek przekładamy jaglankę, dodajemy pokrojone truskawki wraz z sokiem i dekorujemy miętą.

Smacznego!

Pulpecki z indyka z kaszą jaglaną są delikatne i soczyste. Skuszą się na nie nawet najbardziej wybredne maluchy. 

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej marki Risana
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 4 marchewki
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • śmietana 30
  • sól, pieprz
  • masło
  • oliwa

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło i oliwę, przysmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. W dużej misce umieszczamy kaszę, jajko, dodajemy mięso z indyka i cebulę z czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z gotowej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Gotowe kulki zdejmujemy z ognia a na powstałym tłuszczu rumienimy marchewkę. Zalewamy ja śmietanką i odrobiną wody i długo dusimy na małym ogniu. Na koniec do sosu dodajemy gotowe pulpety i zostawiamy na 10 min na małym ogniu.

Smacznego!

Świeże warzywa to skarb lata! Możemy je jeść nie tylko na surowo, zapiekanych wariacji jest mnóstwo. Przed Wami Soczyste pomidory faszerowane miksem Multigrano Express Lunch!

Składniki:

  • 100 g kaszy multigrano marki Risana
  • 6 pomidorów
  • 100 g twardego sera
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa
  • świeże zioła
  • sól pieprz
  • oliwa

    Przygotowanie:

    Cebulę drobno siekamy, podsażamy na patelni. Kaszę multigrano gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z pomidorów odkrawamy czubki i wydrążamy ze środka miąższ. Ser trzemy na małych oczkach, a zioła siekamy. Kaszę łączymy z cebulą, ziołami, miąższem z pomidorów, połową sera i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe pomidory napełniamy farszem. Na koniec górę (wierzch) posypujemy resztą startego sera i zamykamy pomidorowym daszkiem. Każdy pomidor układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut.

    Smacznego!

Nie bójmy się klasyki, a doskonałe risotto zachwyci każdego łakomczucha!

 

Składniki: 2 porcje

  • pół szklanki/ 100g - ryżu risotto marki Risana
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 350 ml bulionu warzywnego ( 2 marchewki, pietruszka, por, cebula, pęczek pietruszki )
  • 1 łyżka tartego twardego sera
  • 2 łyżki masła łyżka oliwy
  • bazylia
  • szynka parmeńska
  • masło

Przygotowanie:

Gotujemy bulion około 2 godzin na małym ogniu (na 2 l wody potrzebujemy 2 marchewki, pietruszkę, por, cebulę, pęczek pietruszki) Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, całość rumienimy. Dodajemy ryż, smażymy zawartość patelni przez około minutę. Następnie na patelnie wlewamy wino i czekamy minutę aż się wygotuje. Po kilku minutach wlewamy po około pół szklanki bulionu i gotujemy od czasu, do czasu mieszając. Dodajemy kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż i tak do uzyskania wymaganej miękkości. Następnie do ryżu dodajemy poszarpane kawałki szynki i gotujemy od czasu, do czasu mieszając. Na koniec do ryżu dodajemy łyżkę masła, bazylię i łyżkę tartego twardego sera. Risotto posypujemy parmezanem i podajemy listkami bazylii.

Smacznego!