Ryż jaśminowy SONKO jest wyśmienitym uzupełnieniem dań kuchni tajskiej, azjatyckiej oraz egzotycznych potraw na bazie owoców morza. Dziś w towarzystwie krewetek.

Składniki:

Ryż jaśminowy marki SONKO 300 g
krewetek tygrysich
groszek cukrowy
1 duża marchewkilka pieczarek
sos sojowy
łyżeczka tartego imbiru
1 papryczka chilli
szczypta ziaren czarnego sezamu świeża kolendra
limonka
oliwa

Przepis:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki, obficie solimy, pieprzymy i rumienimy na złoto. Dodajemy pokrojone warzywa: marchew, groszek i pieczarki. Zostawiamy chwilę na patelni, do zredukowania nadmiernej ilości płynów.

W drugiej misce mieszamy sos sojowy z tartym imbirem, sokiem z limonki i posiekanymi papryczkami chili.
Gotowy sos wlewamy na patelnię do krewetek i chwilę smażymy.
Danie podajemy z ryżem posypane sezamem i świeżymi ziołami.

Author: Redakcja