Co zrobić z pozostałości risotto, które czeka na swoją ostatnią szansę w waszej kuchni? Ryżowe kulki! My uwielbiamy i jesteśmy przekonani, że Wam także przypadną do gustu i będą hitem wielu spotkań przy stole!

Składniki:

  • Gotowe klasyczne risotto marki Risana
  • 200 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 125 twardego sera
  • oraz olej słonecznikowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Tę potrawę najlepiej przygotować z resztek risotto.
  • Jeśli zaczynamy od podstaw to ugotujmy risotto białe zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Gotowy ryż wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Następnie mieszamy z jajkiem i robimy małe placuszki. Na każdy z nich nakładamy kawałek sera i rolujemy w kulkę.
  • Każdą kulkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • W dużym rondlu rozgrzewamy olej do około 160 stopni i smażymy każda kulkę 7 min.

Smacznego!

Author: Redakcja