Dziś na obiad serwujemy fasolkę w sosie pomidorowym z kaszą bulgur. To nasza wariacja na temat fasolki po bretońsku :) Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur marki Risana
  • 200g suchej białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • mała papryczka chili

Sposób przygotowania:

Fasolkę płuczemy, wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy ją pod przykryciem przez około 1,5 do 2 godzin.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i posiekaną cebulkę. Na koniec dodajemy oregano i posiekane chili.

Po dłuższej chwili całą zawartość patelni zalewamy litrem passaty pomidorowej, dodajemy fasolkę i gotujemy przez 40 minut.

Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Posypujemy kolendrą lub pietruszką.

Author: Redakcja