Niezwykle szybkie i smaczne w swojej prostocie danie! Bardzo sycące i niedrogie w przygotowaniu. Jeżeli lubicie meksykańskie klimaty, a w swojej kuchni chętnie sięgacie po warzywa strączkowe, to propozycja ta na pewno przypadnie Wam do gustu! Zapraszam po przepis!

Do przygotowania dania obiadowego dla całej rodziny potrzebujemy:

  • 250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1 dużej cebuli
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 woreczki (200g) ryżu basmati marki Risana
  • puszkę krojonych pomidorów
  • przyprawy: chilli, sól

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażyłam na oleju do zarumienienia. Dodałam pokrojoną w piórka cebulę i obsmażyłam na złoto. W osobnym garnku ugotowałam ryż według instrukcji producenta podanej na opakowaniu.

Mięso oraz cebulę doprawiłam solą oraz chilli, a następnie zalałam pomidorami z puszki. Dusiłam około 10 minut do zredukowania sosu pomidorowego. Pod koniec dodałam odsączoną z płynu kukurydzę oraz fasolę.

Tak przygotowaną mieszankę meksykańską podałam z ryżem basmati.

Author: Justyna Gomułka