Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2019-04-24

Lekkie kanapki z domowym pesto

Pysznie i lekko – czyli tak jak lubimy! Kiedy na naszym stole pojawiają się takie kanapeczki

... Czytaj więcej...

Znacie to uczucie, kiedy musicie pilnie wyjść z domu i okazuje się, że poza nim spędzicie kilka godzin, więc musicie przygotować smaczny, a zarazem zdrowy i pożywny posiłek w tempie wręcz ekspresowym? Ta sałatka jest idealnym rozwiązaniem! Jest pyszna, jej przygotowanie zajmie Wam 5 minut, a smak wynagrodzi wszystko. Zapraszam!

Nasz sposób na zimowe szarości? Jaglane placuszki z malinami :) Chyba nie znamy osoby, której nie poprawiłyby humoru i nie dodały energii! Łapcie przepis!

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej marki Risana
  • szklanka mleka (roślinnego lub zwierzęcego)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka miodu
  • olej rzepakowy

 

  • 150 g mrożonych malin
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  • W wodzie gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną studzimy.
  • W dużej misce mieszamy, kaszę, jajko, mąkę i miód.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy okrągłe placki na złoty kolor. Z każdej strony po około 2-3min.
  • W rondelku na małym ogniu gotujemy mrożone maliny i miód do uzyskania gęstego malinowego sosu z kawałkami owoców. Placki podajemy polane malinowym sosem z listkami mięty lub jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Szukacie pomysłu na szybką przekąskę? Kanapeczki z łososiem i koperkiem przygotowane na pieczywku Vega Lekkie będą idealne! Niewielkie kromeczki są stworzone do przekąsek typu finger foods – niezawodnych na każdej imprezie ;) Dodatkowo możecie bawić się smakami pieczywka i jego kolorami co gwarantuje, że wasze przekąski na 100% nie będą wyglądały nudno!

Dziś proponuję Wam pierniczkową jaglankę, która czaruje smakiem i zapachem! Smakuje świetnie na ciepło, jako śniadanie lub na zimno, jako deser! Zapraszam!

Wszystkie najlepsze smaki na świecie są w jednym kolorze - zielonym. A dziś wykorzystamy zielone składniki aby ten prosty, smaczny posiłek zmienił się w coś, co będzie gościć na naszych stołach bardzo często. Zielona Shakshouka podawana z ryżem jest bardzo sycąca. Można ją również zabrać ze sobą do pracy!

Danie dla 2 osób || czas przygotowania 25 min

  • 150 g świeżego jarmużu
  • 200 g świeżego szpinaku
  • Garść natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • 2 łyżki masła
  • Ząbek czosnku
  • Parmezan lub feta do posypania
  • 4 jajka
  • 100g ryżu marki Risana Basmati

 

Sposób przygotowania:

1. Jarmuż oberwać z twardych łodyg i sparzyć gorąca woda przez kilka minut. Kiedy będzie miękki, wodę dobrze odsączyć a jarmuż poszatkować bardzo drobno.

2. Na patelni rozpuścić masło, wycisnąć czosnek i lekko zeszklić.

3. Dodać jarmuż i dusić pod przykryciem na małym ogniu Ok 5 min.

4. W między czasie poszatkować szpinak i pietruszkę i wstawić ryż do gotowania.

5. Wszystko dodać na patelnie i dusić aż szpinak zwiotczeje Ok 3 min.

6. Dodać śmietany, odparować ja przez jakieś 5 min.

7. W zielonym sosie zrobić 4 wgłębienia, wbić jajka i przykryć. Czekać aż jajka się zetną do ulubionej konsystencji.

8. Ryż odsączyć, wysypać pół saszetki na talerz. Na to podać gorący sos z jajkiem, posypać parmezanem bądź feta.

 

Smacznego!

 

Kaszotto to idealne danie na mroźny dzień: jest sycące, rozgrzewające i niezwykle aromatyczne!

 Porcja na 4 osoby || czas przygotowania 30-35 min

Składniki:

    • 4 woreczki kaszy pęczak Risana
    • 1 szklanka zielonego groszku
    • 3 i 1/2 szklanki bulionu
    • Sól, pieprz
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • 1/2 szklanki tartego parmezanu
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 125 g sera brie
    • Świeża natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

1. Na maśle szklimy czosnek.

2. pęczak wyciągamy z woreczka do garnka z czosnkiem. Zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy mrożony groszek. Doprowadzamy do zagotowania. Mieszając od czasu do czasu. Gotujemy Ok 20 min aż do rozgotowania.

3. Dodajemy resztę bulionu, sól i pieprz i zmieszany gaz, gotujemy kolejne 5 min.

4. Dodajemy śmietanę i parmezan, jak również skrojone pół kostki sera brie. Dobrze mieszamy aż do rozpuszczenia sera.

5. Podajemy gorące, z plastrem sera lub parmezanem i świeża pietruszka.

Smacznego!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji