Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.
Przepis na te sezonowe placki jest bardzo prosty i wart wypróbowania. Z dodatkiem młodego szczypiorku smakują wyśmienicie.
Kaszę jęczmienną̨ gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odkładamy do wystygnięcia. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach.
Składniki przekładamy do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy na patelni olej. Z powstałej masy formujemy średniej wielkości placki i smażymy do zarumienienia z każdej strony.
Podajemy z jogurtem, śmietaną̨ i świeżym koprem.
Smacznego!
Bombowa mieszanka smaków, czyli hummus z granatem!
Ciecierzycę przekładamy do miski i dodajemy 2 łyżki wody z gotowania ciecierzycy lub zalewy. Całość ucieramy blenderem na gładką pastę.
Następnie dodajemy resztę składników: posiekany czosnek, sok z limonki, pastę tahini, szczyptę soli, oliwę, kumin i ucieramy blenderem na aksamitną masę. W zależności od preferencji dodajemy oliwę, wodę z gotowanej ciecierzycy lub zalewę i mieszamy do czasu uzyskania właściwej konsystencji pasty. Podajemy na waflach ryżowych z dużą ilością słodkich pestek granatu i listkami mięty.
Czytaj więcejSzybki i mało wymagający obiad? Z mieszanką kasz Fit Lunch i wyobraźnią pysznieczyprzepysznie to możliwe!
Składniki na dressing wymieszać. Łososia przekroić na 2 kawałki. Posypać solą i pieprzem i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Kaszę ugotować zgodnie z przygotowaniem na opakowaniu. Na talerz nałożyć łososia, kaszę i ułożyć sałatkę. Całe danie polać dressingiem miodowo-musztardowym.
Czytaj więcej
Mega vege burger od jedz.pysznie skradnie Wasze serca i podniebienia.
Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie ją odsączamy, aby miała jak najmniej wody w sobie. Cebulkę krojimy drobno i podsmażam na odrobinie oleju. Kaszę dokładnie łączymy z cebulką, pietruszką, jajkiem i bułką tartą. Formujemy kotlet, takiej wielkości jak chcemy i obsmażam na złoty kolor na odrobinie oleju. Następnie składamy burgera z ulubionymi dodatkami.
Czytaj więcej
Kolorowa wiosenna sałatka to idealne rozwiązanie na leniwe popołudnie, za przepis dziękujemy Wiesi.
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pomidorki kroimy na połowę, a resztę składników kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do mieszanki kasz i mieszamy. Polewamy sosem winegret. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem oraz płatkami chilli do smaku.
Sezon na szparagi trwa w najlepsze! A zatem dziś wariacja od Agnieszki Kocik, na ten pyszne i zdrowe sezonowe warzywa w połączeniu z mieszanką kasz Fit Lunch.
Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem na kotlety, doprawiamy solą i pieprzem. Na środek kładziemy po 2 plasterki sera żółtego i 4-5 szparagów tak aby łepki wystawały poza mięso. Zwijamy w roladę. Każdą pierś owijamy plasterkami boczku wykorzystując 3-4 plastry. Roladki przez chwilę podsmażamy na patelni ze wszystkich stron. Zdejmujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wystające szparagi zakrywamy folią aluminiową i całość pieczemy termoobieg 200 st. przez około 20 minut.
W tym czasie gotujemy 2 torebki mieszanki kaszy Fit Lunch. Po ugotowaniu wysypujemy kaszę z torebki, dodajemy curry, kurkumę, natkę pietruszki i odrobinę oliwy z oliwek mieszamy i podajemy z roladkami i dowolną sałatką.