Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-08-18

Sałatka Tabbouleh

Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 100g kaszy kuskus marki
... Czytaj więcej...

Przepis na te sezonowe placki jest bardzo prosty i wart wypróbowania. Z dodatkiem młodego szczypiorku smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej marki Sonko 
  • 5 startych na małych oczkach młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • olej

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną̨ gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odkładamy do wystygnięcia. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach.

Składniki przekładamy do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy na patelni olej. Z powstałej masy formujemy średniej wielkości placki i smażymy do zarumienienia z każdej strony.

Podajemy z jogurtem, śmietaną̨ i świeżym koprem.

Smacznego!

Bombowa mieszanka smaków, czyli hummus z granatem!

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli ryżowych marki Sonko
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub odsączonej z zalewy z puszki 4 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody (lub zalewy z puszki)
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sól
  • owoc granatu
  • winogrona

Przygotowanie:

Ciecierzycę przekładamy do miski i dodajemy 2 łyżki wody z gotowania ciecierzycy lub zalewy. Całość ucieramy blenderem na gładką pastę.

Następnie dodajemy resztę składników: posiekany czosnek, sok z limonki, pastę tahini, szczyptę soli, oliwę, kumin i ucieramy blenderem na aksamitną masę. W zależności od preferencji dodajemy oliwę, wodę z gotowanej ciecierzycy lub zalewę i mieszamy do czasu uzyskania właściwej konsystencji pasty. Podajemy na waflach ryżowych z dużą ilością słodkich pestek granatu i listkami mięty.

Szybki i mało wymagający obiad? Z mieszanką kasz Fit Lunch i wyobraźnią pysznieczyprzepysznie to możliwe!

Składniki dla 2 osób:

  • 100 g Sonko Fit Lunch Mieszanka kasz
  • 300 g łososia
  • 100 g sałaty roszponki
  • 10 pomidorków Cherry
  • 50 g sera feta
  • Sól i pieprz
  • Sos miodowo- musztardowy:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Składniki na dressing wymieszać. Łososia przekroić na 2 kawałki. Posypać solą i pieprzem i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Kaszę ugotować zgodnie z przygotowaniem na opakowaniu. Na talerz nałożyć łososia, kaszę i ułożyć sałatkę. Całe danie polać dressingiem miodowo-musztardowym. 

 

Mega vege burger od jedz.pysznie skradnie Wasze serca i podniebienia. 

Do wykonania burgera potrzebujemy:

  • 100g mieszanki kasz SONKO Fit Lunch 
  • 1 jajko 
  • 25 g bułki tartej 
  • 0,5 małej cebulki 
  • 0,5 pęczka natki pietruszki 

Oraz ulubione dodatki :

  • Roszponka
  • Bułka 
  • Czerwona cebula 
  • Ser 
  • Pomidor 
  • Sos czosnkowy, sos bbq

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie ją odsączamy, aby miała jak najmniej wody w sobie. Cebulkę krojimy drobno i podsmażam na odrobinie oleju. Kaszę dokładnie łączymy z cebulką, pietruszką, jajkiem i bułką tartą. Formujemy kotlet, takiej wielkości jak chcemy i obsmażam na złoty kolor na odrobinie oleju. Następnie składamy burgera z ulubionymi dodatkami. 

 

Kolorowa wiosenna sałatka to idealne rozwiązanie na leniwe popołudnie, za przepis dziękujemy Wiesi.

Składniki na dwie porcje:

  • 1 opakowanie mieszanki kasz SONKO Fit Lunch 
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 6 plastrów świeżego ogórka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 awokado 
  •  6 plasterków czerwonej cebuli konserwowej

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pomidorki kroimy na połowę, a resztę składników kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do mieszanki kasz i mieszamy. Polewamy sosem winegret. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem oraz płatkami chilli  do smaku.

Sezon na szparagi trwa w najlepsze! A zatem dziś wariacja od Agnieszki Kocik, na ten pyszne i zdrowe sezonowe warzywa w połączeniu z mieszanką kasz Fit Lunch.

Składniki na 2 osoby:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 6-8 plasterków boczku (surowy lub parzony)
  • 8-10 szparagów
  • 4 grubsze plastry sera żółtego
  • Sól, pieprz, olej
  • 2 torebki mieszanki kasz Fit Lunch SONKO
  • 0.5 łyżeczki kurkumy
  • 0.5 łyżeczki curry
  • łyżka posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem na kotlety, doprawiamy solą i pieprzem. Na środek kładziemy po 2 plasterki sera żółtego i 4-5 szparagów tak aby łepki wystawały poza mięso. Zwijamy w roladę. Każdą pierś owijamy plasterkami boczku wykorzystując 3-4 plastry. Roladki przez chwilę podsmażamy na patelni ze wszystkich stron. Zdejmujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wystające szparagi zakrywamy folią aluminiową i całość pieczemy termoobieg 200 st. przez około 20 minut.

W tym czasie gotujemy 2 torebki mieszanki kaszy Fit Lunch. Po ugotowaniu wysypujemy kaszę z torebki, dodajemy curry, kurkumę, natkę pietruszki i odrobinę oliwy z oliwek mieszamy i podajemy z roladkami i dowolną sałatką.