Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2019-08-09

Placuszki jaglane z borówkami!

Masz ochotę na śniadanie mistrzów?Gwarantujemy, że te placuszki skradną serca wszystkich

... Czytaj więcej...

Jednym z moich ulubionych składników, z których robię pasty kanapkowe jest kasza jaglana. Stanowi ona idealną, neutralną bazę, przejmującą smaki produktów, z którymi ją połączymy. Nie dominuje smakiem, dlatego pasty kanapkowe z jej dodatkiem to świetny pomysł na wykorzystanie tego, co mamy w kuchni.

Zazwyczaj jaglane pasty kanapkowe tworzę spontanicznie, akurat z tego, co zalega w lodówce, gdyż nie lubię marnowania jedzenia. W taki sposób powstało także to smarowidło. Pozbierałam spiżarniane "resztki" i stworzyłam pastę z kaszy jaglanej, pieczarek i pomidorów. Pięknie pachnąca ziołami i wędzoną papryką, idealnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapkę, nadzienie do naleśników lub po prostu przekąska, w której można maczać ulubione pieczywo. Z "jarmużową wersją" Pieczywa Vega Lekkie Sonko smakuje wybornie!

Pasta z kaszy jaglanej, pieczarek i pomidorów

(ok. 800 g)

  • 100 g kaszy jaglanej Risana
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub ryżowego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka słodkiej, wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 pęczek natki pietruszki

Do podania: Pieczywo Sonko Vega Lekkie Jarmuż

Przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną gotuję w 200 ml wody, na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając.

Posiekaną w drobną kostkę cebulę przesmażam na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula się zarumieni, dodaje poszatkowany czosnek i chwilę smażę. Dodaję pokrojone w drobną kostkę, oczyszczone pieczarki, solę i przykrywam pokrywką, by pieczarki puściły wodę. Po 5 min zdejmuję pokrywkę, odparowuję wodę i przysmażam pieczarki na rumiano. Całość zalewam passatą pomidorową. Dodaję ugotowaną kaszę jaglaną i resztę składników oprócz natki pietruszki. Całość chwilę blenduję do połączenia się składników. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i mieszam.

Proste przyjemności to dania, które możecie przygotować z zaledwie kilku składników, które macie pod ręką. I wiecie co? Ich smak nie odbiega niczym od wyszukanych, mistrzowskich potraw, jakie serwują najlepsze restauracje. Spróbujcie sami – pyszna kasza pęczak z cukinią z pewnością Was zachwyci!

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g kaszy pęczak marki Risana
  • 1 duża cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • parmezan
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili cukinię i rumienimy na złoto.

Do gotowej cukinii dodajemy kaszę i mieszamy na małym ogniu przez kilka minut. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec posypujemy obficie parmezanem i świeżymi ziołami.

Uwielbiam nietypowe połączenia! A ostatnio zakochałam się w serach różnego rodzaju, szczególnie tych bardzo aromatycznych – niekoniecznie przyjemnie pachnących. Co powiecie na połączenie owoców i gorgonzoli, obok której nie można przejść obojętnie? Do tego wartościowa, bogata w białko komosa ryżowa-superfoods. Brzmi fajnie? Bo jest fajnie! I smacznie- ale to opcja jedynie dla wymagających i odważnych

Do przygotowania sałatki potrzebujemy:

  • 100 g quinoa 3 kolory marki Risana
  • Mix sałat (u mnie roszponka, rukola i szpinak)
  • 100 g sera gorgonzola lub inny pleśniowy
  • kilka truskawek
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • garść pomidorków koktajlowych
  • średnie awokado
  • oliwa z oliwek
  • płatki chilli
  • sól

Komosę ryżową ugotowałam według instrukcji na opakowaniu. Kukurydzę odsączyłam. Truskawki pokroiłam w mniejsze części, gorgonzolę w kostki, a pomidorki przekroiłam na pół. Na duży talerz wyłożyłam sałaty, następnie pomidorki, truskawki, awokado, gorgonzolę, kukurydzę i wystudzoną komosę ryżową. Całość posoliłam i skropiłam oliwą z oliwek wymieszaną z płatkami chilli.

Wiosna wymaga kolorów! A jeśli nawet nie zauważyliście ich jeszcze wokół siebie, bo słońce płata figle i niepewnie wyłania się zza chmur, mamy na to receptę! Kolory muszą zagościć na naszych talerzach! W naszej dzisiejszej propozycji obiadowej z pewnością ich nie zabraknie! Ryż po meksykańsku wita Was wiosennie i poleca się na obiad!

Szybki obiad nie musi być nudny! Wystarczy, że sięgniecie po sprawdzone smaki w nowoczesnym wydaniu. Dzięki mieszance Multigrano Express Lunch grillowany kurczak wygląda i smakuje doskonale, a Wy nie tracicie czasu na kuchenne, wielogodzinne rewolucje :)

Idealne śniadanie? Właśnie takie! Proste rozwiązania często są najlepsze i za to kochamy właśnie takie posiłki. Kanapeczki z pieczonym pomidorem zachwycą Was fantastycznym, wyrazistym smakiem. Jeśli jeszcze nie próowaliście pomidorów malinowych w takim wydaniu – serdecznie polecamy!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji