Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Ina Rybarczyk - True Taste Hunters 2019-02-20

Batoniki musli z kaszy jaglanej

Jesteś osobą aktywną fizycznie lub w czasie sesji albo innej niezmiernie trudnej pracy umysłowej? Doładuj

... Czytaj więcej...

Kaszotto to idealne danie na mroźny dzień: jest sycące, rozgrzewające i niezwykle aromatyczne!

 Porcja na 4 osoby || czas przygotowania 30-35 min

Składniki:

    • 4 woreczki kaszy pęczak Risana
    • 1 szklanka zielonego groszku
    • 3 i 1/2 szklanki bulionu
    • Sól, pieprz
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • 1/2 szklanki tartego parmezanu
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 125 g sera brie
    • Świeża natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

1. Na maśle szklimy czosnek.

2. pęczak wyciągamy z woreczka do garnka z czosnkiem. Zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy mrożony groszek. Doprowadzamy do zagotowania. Mieszając od czasu do czasu. Gotujemy Ok 20 min aż do rozgotowania.

3. Dodajemy resztę bulionu, sól i pieprz i zmieszany gaz, gotujemy kolejne 5 min.

4. Dodajemy śmietanę i parmezan, jak również skrojone pół kostki sera brie. Dobrze mieszamy aż do rozpuszczenia sera.

5. Podajemy gorące, z plastrem sera lub parmezanem i świeża pietruszka.

Smacznego!

Sałatka Fattoush pochodzi z Libanu, i jest perfekcyjna jako dodatek do dań, bądź jako lekki posiłek. Lista składników sałatki jest naprawdę podstawowa z sałatą rzymską, czerwoną cebulą, rzodkiewkami i pomidorem, ogórkiem. Najważniejsze w tej sałatce, jest połączenie przyprawy sumak z dodatkiem chrupiącego pieczywa. Ja do mojej wersji robię dressing z sera feta, który fajnie pasuje z sałatką. Sama oliwa by również wystarczyła.

Dressing

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu (można pominąć)
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • pare listków mięty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Na sałatkę:

  • 1 duża lub 3 małe sałaty rzymskie
  • 3/4 zielonego ogórka
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • 6-8 rzodkiewek
  • garść świeżej mięty
  • 1 łyżeczka przyprawy sumak
  • 1 czerwona cebula ( 1/2 jest jest bardzo duża)
  • 10 sztuk chrupkiego pieczywa Vega Lekkie o smaku pomidorowym

Na dressing, w małej misce wymieszaj wszystkie składniki ze sobą za pomocą blendera, aż do połączenia.

Do sałatki wrzuć słatę rzymską pokrojoną w 2cm kawałki, pomidory, cebulę, ogórka, rzodkiewki i sumak. Sałatkę z winegretem dobrze wymieszać.

Podawać posypując dużą ilością chrupkiego pieczywa - Vega lekkie.

Smacznego!

Czy tak jak ja uwielbiacie świąteczny czas i smakołyki? Jeśli tak, to jestem pewna, że ten przepis Was oczaruje: smakiem, łatwością przygotowania i krótkim czasem, jakiego potrzebujecie, by je zrobić! Podczas pieczenia, w całym domu pachnie...świętami! Spróbujecie koniecznie!

Nieskromnie mówiąc…to ciasto to hit! Dlaczego? Jego przygotowanie jest banalnie proste, nie wymaga wiele czasu, do jego wykonania nie użyjemy nawet grama białego cukru, a dodatkowo smakuje… rewelacyjnie! Rodzina potwierdziła, a ciasto zniknęło w zaledwie jeden dzień! Zachęcam Was do wypróbowania i zapisania tego przepisu! Gwarantuję, że wrócicie do niego nie raz!

Mleko kokosowe, ryż i mango! To śniadanie mistrzów, zobacz jak proste jest jego przygotowanie!

Składniki:

  • 1 woreczek białego ryżu marki Risana
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 owoc mango
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeża mięta

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy ryż i gotujemy go na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, ryż będzie kremowy i wchłonie całe mleko.

Mango kroimy w kostkę lub plasterki według uznania.

Do miseczek wlewamy kremowy kokosowy ryż a na górę pokrojony owoc mango.

Całość oblewamy płynnym miodem i dekorujemy listkami mięty.

Sezon na aromatyczne i rozgrzewające zupy trwa w najlepsze :) Dziś serwujemy Wam pomidorową z kaszą bulgur i coś nam się wydaje, że właśnie rozstrzygnęliśmy odwieczny spór – pomidorówka z makaronem czy ryżem ;)

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji