Domowy karmelowy popcorn to pyszna wariacja klasycznego przepisu, w wersji z... wafli ryżowych! Przekąska idealna do wieczornego filmu!

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli ryżowych marki Sonko 
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody

  • 100 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki masła 
  • sól 

Przygotowanie:

Wafle ryżowe umieszczamy w głebokiej misce i kruszymy na małe kawałki. 

Do rondla wsypujemy cukier. Rozprowadzając go po całym dnie czekamy aż się rozpuści i zmieni kolor na brązowy. 

Następnie wlewamy wodę, śmietankę i energicznie mieszamy. Gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy masło i szczyptę soli. 

Gotowym karmelem polewamy kawałki wafli. 

Zostawiamy do wystygnięcia i podajemy w formie . 

Smacznego!

Author: Redakcja