Nie bójmy się klasyki, a doskonałe risotto zachwyci każdego łakomczucha!

 

Składniki: 2 porcje

  • pół szklanki/ 100g - ryżu risotto marki Risana
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 350 ml bulionu warzywnego ( 2 marchewki, pietruszka, por, cebula, pęczek pietruszki )
  • 1 łyżka tartego twardego sera
  • 2 łyżki masła łyżka oliwy
  • bazylia
  • szynka parmeńska
  • masło

Przygotowanie:

Gotujemy bulion około 2 godzin na małym ogniu (na 2 l wody potrzebujemy 2 marchewki, pietruszkę, por, cebulę, pęczek pietruszki) Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, całość rumienimy. Dodajemy ryż, smażymy zawartość patelni przez około minutę. Następnie na patelnie wlewamy wino i czekamy minutę aż się wygotuje. Po kilku minutach wlewamy po około pół szklanki bulionu i gotujemy od czasu, do czasu mieszając. Dodajemy kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż i tak do uzyskania wymaganej miękkości. Następnie do ryżu dodajemy poszarpane kawałki szynki i gotujemy od czasu, do czasu mieszając. Na koniec do ryżu dodajemy łyżkę masła, bazylię i łyżkę tartego twardego sera. Risotto posypujemy parmezanem i podajemy listkami bazylii.

Smacznego!

Author: Redakcja