Kiedy w naszej lodwóce jest dość pusto, to właśnie prosta zupa może przyjść nam z pomocą. Dziś serwujemy Wam pomysł na kalafiorową z ryżem basmati. 

Do dzieła!

Składniki:

  • 100g ryżu basmati marki Risana
  • 2 litry wody
  • udo z kurczaka
  • 5 młodych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1 mały kalafior
  • koper
  • 4 łyżki śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy mięso i solimy. Gotujemy na większym ogniu przez ok. 40 minut. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz plasterki marchewki i pietruszki. Dodajemy również cebulę w łupinach, małego obranego selera i posiekanego kalafiora. Gotujemy przez ok. 20 minut. W połowie tego czasu dodajemy oczyszczone z kości pokrojone mięso, Na koniec do zupy dodajemy koperek oraz śmietanę.

 

Smacznego!

 

Author: Redakcja