Zawsze jest dobra pora na… risotto! A że ostatnio słoneczka za oknem nieco mniej – przesyłamy Wam risotto w wersji kolorystycznej – energetycznej. To zasługa marchewki i papryki, które dumnie rozgościły się na talerzu. Proste w przygotowaniu, pyszne i sycące – idealne na zimowy obiad!

Składniki: 2 porcje

  • pół szklanki ryżu risotto marki Risana
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 duża żółta papryka
  • opcjonalnie cukinia
  • 100 ml białego wina
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka tartego twardego sera
  • 2 łyżki masła łyżka oliwy
  • tymianek
  • masło
  • miód

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, całość rumienimy. Dodajemy ryż, smażymy zawartość patelni przez około minutę.

Następnie na patelnie wlewamy wino i czekamy minutę aż się wygotuje. Po kilku minutach wlewamy po około pół szklanki bulionu i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy kolejną porcję bulionu gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż i tak do uzyskania wymaganej miękkości.

Na koniec do ryżu dodajemy łyżkę masła, tymianek i łyżkę tartego twardego sera.

Na osobnej patelni na łyżce masła i miodu karmelizujemy pokrojone w słupki młode warzywa. Posypujemy tymiankiem i podajemy na ryżu.

Smacznego!

Author: Redakcja