Wafle ryżowe to produkt niskokaloryczny, po który często sięgają osoby odchudzające się. Nie ma w tym nic złego, dopóki nie sięga się po nie bezwiednie, aż do momentu, w którym zaskoczy nas puste opakowanie po waflach. Jak tego uniknąć? Lepiej traktować wafle ryżowe jako element (lub bazę) pełnowartościowego posiłku, niż przekąskę zjadaną między posiłkami.

Zanim kupisz wafle ryżowe, zwróć uwagę na ich skład. Najlepsze wafle ryżowe dostępne na rynku mają w składzie wyłącznie preparowany ryż brązowy, naturalne dodatki w czystej postaci (np. ziarna, kasze, nasiona) i niewielki dodatek soli lub naturalnych przypraw. Takim składem charakteryzują się wafle ryżowe Sonko (ponadto wszystkie są produktami bezglutenowymi).

Z czym jeść wafle ryżowe, żeby można było traktować je jako element pełnowartościowego, sycącego posiłku?

Kanapki z pastą z suszonych pomidorów

Składniki na pastę z suszonych pomidorów (zblendować):

  • pół słoika suszonych pomidorów z oleju
  • garść liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 suszona papryczka chilli (lub kilka szczypt mielonej papryczki)

Kanapki z pastą z fasoli

Składniki na pastę z fasoli (zblendować lub rozgnieść widelcem):

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 30 g pestek dyni lub nasion słonecznika (3 łyżki)
  • kilka suszonych pomidorów
  • aromatyczne przyprawy np.: kmin rzymski, papryka słodka, czarny pieprz, ocet balsamiczny
  • papryka ostra, papryka wędzona

Kanapki z wafli ryżowych z łososiem i rukolą

 

  • Składniki:
  • rukola
  • wędzony dziki łosoś (skropiony sokiem z cytryny lub limonki)
  • pomidorki koktajlowe

 

Kanapki z pastą z awokado

  • Składniki i przepis na pastę z awokado
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: szczypiorek

Jajko i awokado pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki, całość wymieszać

Kanapki z wafli ryżowych na słodko z masłem orzechowym i bananem

Składniki i przepis na masło orzechowe:

  • 400g dowolnych orzechów

Orzechy uprażyć na niewielkiej ilości oleju ze szczyptą soli, prażone orzechy blendować na najwyższych obrotach (zachować ostrożność i kontrolować pracę blendera – blender o małej mocy może nie poradzić sobie ze starciem orzechów na gładką masę); jeśli zależy Ci na uzyskaniu słodkiego smaku, dodaj niewielką ilość cukru pudru

Jeśli nie posiadasz blendera, możesz kupić dobrej jakości masło orzechowe, poznasz je po krótkim składzie, w którym znajdziesz wyłącznie orzechy. Dopuszczalne są również masła zawierające co najmniej 95% orzechów, gdzie pozostałe składniki to olej roślinny, cukier i sól

Dlaczego warto?

Łącząc wafle ryżowe z innymi produktami:

stworzysz pełnowartościowy posiłek

zachowasz sytość na dłużej

dostarczysz więcej składników odżywczych

Pamiętaj, żeby wybierać wafle ryżowe o dobrym składzie – ten produkt nie potrzebuje dodatkowych wzmacniaczy smaku i konserwantów, żeby był smaczny. Dobre wafle ryżowe mają w składzie wyłącznie ryż (najlepiej, jeśli jest to ryż brązowy), niewielkie ilości soli i naturalne dodatki wzbogacające smak czy wartości odżywcze końcowego produktu.

 

Dr Lifestyle

Author: Dr Lifestyle

Dietetyk blogujący o zdrowym podejściu do zdrowego stylu życia, odchudzaniu bez nakazów i zakazów, pozytywnej motywacji, podróżach i tematyce kobiecej.

zobacz artykuły