Nieskromnie mówiąc…to ciasto to hit! Dlaczego? Jego przygotowanie jest banalnie proste, nie wymaga wiele czasu, do jego wykonania nie użyjemy nawet grama białego cukru, a dodatkowo smakuje… rewelacyjnie! Rodzina potwierdziła, a ciasto zniknęło w zaledwie jeden dzień! Zachęcam Was do wypróbowania i zapisania tego przepisu! Gwarantuję, że wrócicie do niego nie raz!

Przepis na blaszkę typu keksówka, lub kwadratową 20 x 20 cm

  • 200 g kaszy jaglanej Risana
  • 3 duże lub 4 mniejsze jabłka
  • 450 ml mleka (użyłam roślinnego, kokosowego, ale każde inne także się nada)
  • suszone owoce: morele, daktyle, rodzynki (w sumie garść)
  • cynamon, ekstrakt waniliowy – opcjonalnie
  • garść orzechów włoskich lub płatków migdałów

Sposób przygotowania

Kaszę wraz z pokrojonymi w drobną kostkę owocami suszonymi I ekstraktem waniliowym gotować na mleku do wchłonięcia płynu.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Dodać pokruszone orzechy i przyprawić cynamonem.

Formę do ciasta wysmarować dowolnym tłuszczem. Spód wyłożyć połową masy jaglanej.

Następnie wyłożyć jabłka z orzechami i cynamonem, a na to drugą część masy jaglanej.

Tak przygotowany deser piec ok 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160-180 stopni Celsjusza.

Wyjąć ciasto do ostygnięcia.

Przed podaniem należy ciasto umieścić w lodówce na co najmniej 2 godziny, aby stężało i łatwiej się kroiło

Smacznego!

Author: Redakcja