Ocena użytkowników: 0/5

0 na 5 - 0 głosów
Dziękujemy za ocenienie tego przepisu.

Czy tak jak ja uwielbiacie świąteczny czas i smakołyki? Jeśli tak, to jestem pewna, że ten przepis Was oczaruje: smakiem, łatwością przygotowania i krótkim czasem, jakiego potrzebujecie, by je zrobić! Podczas pieczenia, w całym domu pachnie...świętami! Spróbujecie koniecznie!

Do przygotowania 6 babeczek potrzebujemy:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g płatków owsianych Sonko
  • 150 ml mleka (dowolnego, u mnie kokosowe)
  • 30 g masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • kilka kropel ekstraktu rumowego
  • 50 g cukru lub miodu
  • 20 g ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka dżemu truskawkowego lub wiśniowego
  • garść żurawiny suszonej
  • 60 g gorzkiej czekolady z bakaliami (lub innej dowolnej)

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.

Masło rozpuściłam.

W misce, za pomocą drewnianej łyżki, wymieszałam wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady.

Masę nakładałam łyżką do papilotek. Następnie wstawiłam je do rozgrzanego piekarnika i piekłam przez 45 minut. Gdy babeczki się upiekły, odstawiłam do ostygnięcia, a w tym czasie rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. Czekoladę nakładałam na babeczki i oprószyłam cukrem pudrem.

Smacznego!

Author: Justyna Gomułka