Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2019-04-24

Lekkie kanapki z domowym pesto

Pysznie i lekko – czyli tak jak lubimy! Kiedy na naszym stole pojawiają się takie kanapeczki

... Czytaj więcej...

Dziś na obiad serwujemy fasolkę w sosie pomidorowym z kaszą bulgur. To nasza wariacja na temat fasolki po bretońsku :) Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!

Poszukujecie obiadowych inspiracji? Do usług :) Oto nasze popisowe curry z wołowiną, cukinią i ryżem basmati. Zapraszamy do stołu!

Jesteś osobą aktywną fizycznie lub w czasie sesji albo innej niezmiernie trudnej pracy umysłowej? Doładuj swój organizm i sięgnij po pysznego domowego batonika, którego bazą jest królowa kasz - kasza jaglana! W połączeniu z masłem orzechowym i bakaliami tworzy ona pyszną słodycz, która rozpieszcza nasze kubki smakowe, jednocześnie dodając nam energii na cały dzień!

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej marki Risana
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • migdały w płatkach

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przepłukujemy pod zimną wodą, następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Przestudzoną kaszę miksujemy w misie blendera na gładką masę.

Następnie umieszczamy ją w dużej misce z pozostałymi składnikami na brownie. Całość jeszcze raz mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę do babeczek smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Przelewamy do otworów ciasto, a na wierzch układamy płatki migdałów.

Mini brownie pieczemy w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut.

Składniki:

  • 100 g ryżu czarnego jaśminowego marki Risana
  • 300 g krewetek Black Tiger
  • 2 ząbki czosnku
  • kieliszek białego wina
  • dwie łyżki sosu sojowego
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 1/2 papryczki chili
  • połówka cytryny

     

  • Sposób przygotowania:

    Na patelni roztapiamy masło i oliwę. Dodajemy krewetki i smażymy przez minutę z każdej strony. Następnie dodajemy posiekany czosnek, chili i smażymy dosłownie kilka sekund.

    Na patelnię wlewamy wino i całość redukujemy od czasu do czasu mieszając.

    Do krewetek dodajemy sos sojowy i smażymy jeszcze przez pół minuty. Na koniec całość posypujemy posiekaną natkę pietruszki i polewamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.

Zimową porą lubimy Was inspirować daniami z gorrrącym rodowodem ;) Kiedy na stole pojawia się chorizo to może oznaczać tylko jedno – kulinarną podróż do słonecznej Hiszpanii. Częstujcie się zatem pysznym i sycącym ryżem z groszkiem i chorizo. W sam raz na zimowy obiad!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji