Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-06-24

Pasta z bobu z waflami ryżowymi SONKO

Pasta z bobu to taki letni hummus! Nadaje się idealnie na kanapki z wafli ryżowych SONKO.

SKŁADNIKI:

... Czytaj więcej...

Fit sałatka na bazie kaszy Fit Lunch to idealny posiłek po dobrze przepracowanym treningu.

Składniki:

  • 100g kaszy fit lunch marki Sonko 
  • 1 cukinia

  • ser twarogowy wędzony

  • 1 ząbek czosnku 
  • świeża bazylia 
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Cukinię kroimy na plastry najlepiej szeroką obieraczką. Każdy plaster nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Grillujemy na suchej patelni (grillowej) po 2-3 min z każdej strony. 

Kaszę wykładamy na półmisek na niej układamy grillowane cukinie i pokruszony ser.
Na koniec skrapiamy całość oliwą, przyprawiamy gruboziarnistym pieprzem i solą. Dekorujemy listkami bazylii. 

Smacznego!

Bardzo smaczna, łatwa, szybka i kolorowa, wiosenna sałatka z jajkiem i kaszą jaglaną to idealna przekąska na ciepłe dni.

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy jaglanej marki Sonko 
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek rzodkiewek

  • pomidorki koktailowe 
  • ogórek zielony

  • szczypior


Sos:

  • 4 łyżki oliwy

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka ulubionej musztardy sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
 Jajka gotujemy na twardo, rzodkiewki i pomidorki kroimy na połówki. Ogórka kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy.
 Kaszę rozkładamy na dużym talerzu. Układamy na niej warzywa, jajka, posypujemy szczypiorkiem i na koniec polewamy sosem winegret. 

Smacznego!

Przepis na te sezonowe placki jest bardzo prosty i wart wypróbowania. Z dodatkiem młodego szczypiorku smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej marki Sonko 
  • 5 startych na małych oczkach młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • olej

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną̨ gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odkładamy do wystygnięcia. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach.

Składniki przekładamy do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy na patelni olej. Z powstałej masy formujemy średniej wielkości placki i smażymy do zarumienienia z każdej strony.

Podajemy z jogurtem, śmietaną̨ i świeżym koprem.

Smacznego!

Bombowa mieszanka smaków, czyli hummus z granatem!

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli ryżowych marki Sonko
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub odsączonej z zalewy z puszki 4 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody (lub zalewy z puszki)
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sól
  • owoc granatu
  • winogrona

Przygotowanie:

Ciecierzycę przekładamy do miski i dodajemy 2 łyżki wody z gotowania ciecierzycy lub zalewy. Całość ucieramy blenderem na gładką pastę.

Następnie dodajemy resztę składników: posiekany czosnek, sok z limonki, pastę tahini, szczyptę soli, oliwę, kumin i ucieramy blenderem na aksamitną masę. W zależności od preferencji dodajemy oliwę, wodę z gotowanej ciecierzycy lub zalewę i mieszamy do czasu uzyskania właściwej konsystencji pasty. Podajemy na waflach ryżowych z dużą ilością słodkich pestek granatu i listkami mięty.

Kończą Wam się pomysły na dania dla dzieci? Podpowiadamy! Przepis na lubiane chyba przez każde dziecko pulpeciki.

Składniki:

  • 100 g ryżu parboiled marki Sonko 
  • 500 g mięsa mielonego z indyka 
  • 1 jajko
  • 1 puszka pomidorów 
  • pęczek kopru 
  • 100 ml śmietanki 30 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • oliwa
  • 
sól, pieprz 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Do mięsa mielonego dodajemy posiekany ząbek czosnku i jajko. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie rękami lekko natłuszczonymi oliwą formuj z mięsa niewielkie pulpeciki. 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy pulpeciki z kilku stron. Gotowe pulpety odkładamy na talerz, a na tą samą patelnię wrzucamy przeciśnięty ząbek czosnku, pokrojone pomidory i koper.
Po chwili dolewamy śmietankę i dodajemy pulpeciki. Wszystko zostawiamy na patelni na około 15 minut. 

Podajemy ze świeżymi ziołami i ugotowanym ryżem. 

Smacznego!

Owsianka wraca do łask! Co nas bardzo cieszy. Dlaczego warto ją jeść? Owsianka jest doskonałym posiłkiem na początek dnia lub na drugie śniadanie dla osób będących na diecie, gdyż płatki owsiane posiadają średni indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą. Dodatkowo są źródłem witaminy z grupy B, selenu i magnezu. Oprócz pozytywnego wpływu na nasz organizm owsianki mają bardzo praktyczną zaletę – są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dziś mamy dla Was wersję bounty.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych marki Sonko 
  • 200 ml mleka kokosowego 
  • laska wanilii

  • 1 łyżka wiórków kokosowych. 
  • orzechy nerkowca 
  • łyżeczka masła 
  • łyżeczka miodu 

Przygotowanie:

Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy płatki i co jakiś czas mieszając gotujemy kilka minut.
Ciepłe płatki mieszamy z wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca, masłem i miodem. 

Do każdej miski nakładamy owsiankę, którą posypujemy wiórkami i orzechami. 

Smacznego!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji