Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-08-18

Sałatka Tabbouleh

Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 100g kaszy kuskus marki
... Czytaj więcej...

Chwilowo, jedyne podróże jakie nam pozostały, to te kulinarne. Zapraszamy więc na kontynent azjatycki, serwujemy wiosenne sajgonki według prostego i smacznego przepisu z wykorzystaniem mieszanki kasz Fit Lunch 

Składniki:

  • 1 woreczek mixu kasz Fit Lunch marki Sonko 
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • marchewka
  • ogórek
  • papryka 
  • sos sojowy
  • sok z limonki 

Przygotowanie:

Marchewkę, ogórka i paprykę kroimy w słupki.
Mieszankę kasz gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szczypiorek siekamy.
Warzywa i kaszę skrapiamy sosem sojowym i sokiem z limonki. Zwijamy rollsy:

W dużym naczyniu z ciepła wodą umieszczamy arkusz papieru. Moczymy 10 sekund po czym przekładamy na płaską powierzchnię. Na środku każdego arkuszu układamy słupki warzyw i kaszę. Zwijamy w podobny sposób jak gołąbki.

Smacznego!

Warzywny gulasz z kaszą to idealne danie na zimowo-wiosenne przesilenie.

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej marki SONKO
  • 10 pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ziemniaki
  • 150 g groszku mrożonego
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy
  • 500 ml bulionu warzywnego

 

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondlu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek, dodajemy marchew i ziemniaki. Smażymy kilka minut po czym całość podlewamy bulionem warzywnym. Dodajemy groszek i zostawiamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając około 40 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy natką pietruszki i podajemy z kaszą.

Zdrowe śniadanie na słodko? Czemu nie!
 
Składniki:
 
100g kaszy gryczanej marki SONKO
200 ml mleka roślinnego najlepiej kokosowego
laska wanilii
miód
maliny
łyżeczka masła
siemię lniane
 
Przygotowanie:
 
Kaszę gryczaną gotujemy w mleku kokosowym z dodatkiem wanilii, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowaną kaszę zostawiamy pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej zawartości mleka, na koniec dodajemy łyżeczkę miodu, masła i mieszamy.
Do miseczek przekładamy gryczankę, dodajemy maliny i nasiona lnu.
 

Ryż smażony z jajkiem “jak u Chińczyka” - Możesz sobie taki zrobić w domu.

Składniki:

Ryż basmati marki SONKO
2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
pół szklanki groszku konserwowego lub mrożonego
1 papryka pokrojona w kostkę
2 jaja
sól, pieprz
olej sezamowy
szczypior

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pokrojone warzywa i smażymy od czasu do czasu mieszając. Po chwili dodajemy ugotowany ryż i zostawiamy na małym ogniu przez kilka minut.
W misce mieszamy jajka z olejem sezamowym i zalewamy tym ryż, energicznie mieszając smażymy kilka minut.
Podajemy posypane szczypiorem lub świeżymi ziołami.

Pasta z awokado znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wafli, urozmaici smak surowych warzyw, doda charakteru delikatnym krakersom. Sprawdźcie, jak ją przygotować!

Składniki:

Wafle ryżowe marki SONKO
2 owoce awokado
2 ugotowane jaja
papryczka chilli
szczypior
sól, pieprz
łyżka majonezu zwykłego lub wegańskiego

Przygotowanie:

Awokado i jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę.Szczypior i chili drobno siekamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce mieszamy z łyżką majonezu, solą i pieprzem.
Podajemy z waflami ryżowymi SONKO.

Ryż jaśminowy SONKO jest wyśmienitym uzupełnieniem dań kuchni tajskiej, azjatyckiej oraz egzotycznych potraw na bazie owoców morza. Dziś w towarzystwie krewetek.

Składniki:

Ryż jaśminowy marki SONKO 300 g
krewetek tygrysich
groszek cukrowy
1 duża marchewkilka pieczarek
sos sojowy
łyżeczka tartego imbiru
1 papryczka chilli
szczypta ziaren czarnego sezamu świeża kolendra
limonka
oliwa

Przepis:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki, obficie solimy, pieprzymy i rumienimy na złoto. Dodajemy pokrojone warzywa: marchew, groszek i pieczarki. Zostawiamy chwilę na patelni, do zredukowania nadmiernej ilości płynów.

W drugiej misce mieszamy sos sojowy z tartym imbirem, sokiem z limonki i posiekanymi papryczkami chili.
Gotowy sos wlewamy na patelnię do krewetek i chwilę smażymy.
Danie podajemy z ryżem posypane sezamem i świeżymi ziołami.

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji