Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-06-24

Pasta z bobu z waflami ryżowymi SONKO

Pasta z bobu to taki letni hummus! Nadaje się idealnie na kanapki z wafli ryżowych SONKO.

SKŁADNIKI:

... Czytaj więcej...

Składniki: 

Ryż basmati marki Sonko

1 kg wołowiny


pół łyżeczki papryki

pół łyżeczki mielonego imbiru 

sól, pieprz, oliwa

ulubione warzywa lub strączki my użyliśmy
groszek oraz paprykę pomidory koktailowe  mix  sałat ,pietruszkę i limonkę, oliwę
sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Dzień wcześniej pieczemy mięso. Kawałek mięsa wołowego marynujemy w oliwie i przyprawach, odstawiamy na 2 godziny, po czym pieczemy w 100 stopniach około 3 godzin.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy. 

Na talerzu układamy cienkie plastry wołowiny, pokrojone warzywa i ryż. Całość obsypujemy ulubionymi ziołami, sokiem z limonki i oliwą.
Smacznego! 

 

Składniki:

100 g ryżu risotto marki Sonko

1 mała cebula

1,5 l bulionu warzywnego 100 ml białego wina masło
oliwa

parmezan

1 pierś z kurczaka pomidor

bazylia

ser mozarella

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na oliwie z dodatkiem masła szklimy cebulę a po chwili dodajemy ryż. Ryż powinien stać się przezroczysty, gdy tylko się to stanie wlewamy wino i czekamy aż całkowicie się wchłonie.

Następnie małymi dawkami dolewamy gorący wywar, od czasu do czasu mieszając i tak do odpowiedniej miękkości ryżu. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę tartego parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem.

Kurczaka kroimy w 2 cm plastry, przyprawiamy solą i pieprzem.
Pomidora kroimy w drobną kostkę, bazylię siekamy, oba te składniki mieszamy. Ser mozarellę kroimy w plastry.
Na blaszce układamy plastry kurczaka na nich pomidorową salsę i plaster sera. Zapiekamy 30 min w 180 stopniach.
Risotto podajemy z zapiekanym kurczakiem i świeżymi ziołami.

Smacznego! 

Coś idealnego na zimowy podwieczorek? Czekolada! A jeszcze lepiej - intensywnie czekoladowa tarta z dodatkiem masła orzechowego i konfitury z czarnej porzeczki, którą wykonasz w niecałe 30 min, a co więcej bez potrzeby włączania piekarnika. Czy to nie idealna propozycja, na mroźny zimowy wieczór? Zwłaszcza, dla leniuchów wolących wygrzewać się pod kocem niż spędzać godziny w kuchni.


 
Co można zrobić z wafli ryżowych? No wiadomo, że można je zjeść! Pochrupać jako przekąskę czy podać z pyszną pastą kanapkową. Wafle ryżowe mają jednak więcej zastosowań! Użyłam ich do wyrobu pysznej i zdrowej tarty czekoladowej. Pokruszone wafle sprawdziły się idealnie jako baza leciutkiego i chrupiącego spodu. Do tego mnóstwo czekolady, mleko kokosowe i dla zrównoważenia wszystkiego kwaskowata konfitura z czarnej porzeczki. Chwila moment i ideał tarty gotowy! To obowiązkowa słodycz na mroźne zimowe wieczory!
 
Tarta czekoladowa na spodzie z wafli ryżowych i konfiturą z czarnej porzeczki
(tortownica o śred. 22)
 
spód:
- 60 g naturalnych wafli ryżowych Sonko, pokruszonych
- 130 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 100 g masła orzechowego
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 200 g konfitury z czarnej porzeczki (lub innej ulubionej)
 
Wafle ryżowe kruszę na małe kawałki.
Gorzką czekoladę, masło orzechowe, syrop daktylowy umieszczam w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, całość mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Masę czekoladową dodaję do pokruszonych wafli. Dokładnie mieszam. 
Całość przekładam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno przyciskając do jej dna. 
Na spód wykładam konfiturę z czarnej porzeczki.
 
warstwa czekoladowa:
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 
- 170 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 2 łyżki ksylitolu
 
Wszystkie składniki umieszczamy z rondelku i mieszamy dopóki czekolada się całkowicie nie rozpuści.
Jednolitą masę wylewamy na warstwę z konfitury porzeczkowej.
Ostudzoną tartę wkładamy do lodówki na całą noc.

Składniki:
100 g kaszy jaglanej marki SONKO
1 puszka mleka kokosowego 
ekstrakt waniliowy lub laska wanilii 
łyżka miodu
pół szklanki daktyli 
tabliczka czekolady 
orzeszki ziemne solone


Przepis:
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku.
W rondelku gotujemy mleko kokosowe, dodajemy kaszę i gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia całej ilości mleka przez kaszę.
Na koniec dodajemy wanilię i miód. Mieszamy i miksujemy na gładką masę.
Daktyle zalewamy gorącą wodą, moczymy 30 min po czym miksujemy na gładki krem
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a orzeszki drobno siekamy.
W szklankach lub wybranych naczyniach układamy warstwowo: mus kokosowy z kaszy, daktyle, roztopioną czekoladę i na górze orzechy. Wstawiamy do lodówki. 

Smacznego!

Składniki:
Ryż basmati marki Risana 3 kolorowe papryki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół puszki czerwonej fasoli pół puszki kukurydzy
1 batat
1 marchewka
pół cukinii
2 puszki pomidorów
1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka oregano
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przyprawy wraz z pokrojoną w kostkę cebulą przysmażamy na oliwie. Po 2 minutach dodajemy pokrojone papryki i smażymy od czasu do czasu mieszając.
Do papryk dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, batata i cukinie. Zostawiamy na małym ogniu 5 minut. Następnie do całości dodajemy pomidory z puszki i zostawiamy na wolnym ogniu na 40 min, od czasu do czasu mieszając.
Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy i płuczemy. Warzywa dodajemy do pomidorowego sosu i gotujemy następne 20 min. Chili podajemy z ryżem, limonką i natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego!

Komosa ryżowa z burakami, boczniakami i winegretem pomarańczowym to idealna zimowa sałatka. Można podawać ją na ciepło, jak również na zimno. Co więcej, z dnia na dzień jest jeszcze lepsza, więc sprawdzi się idealnie jako danie, które wciąż świeże i pyszne przetrwa kilka dni.  Głównym składnikiem sałatki jest lekko orzechowa w smaku komosa ryżowa. Dzięki niej danie nie tylko nie zawiera glutenu, ale i jest jeszcze bardziej zdrowe, gdyż quinoa jest jednym z superfoods kuchni roślinnej. 

A dlaczego komosa ryżowa należy do superfoods? Jest bezglutenowa i posiada niski indeks glikemiczny, przez co syci na dłużej. Co więcej, zawiera wszelkie niezbędne dla człowieka aminokwasy. Białko stanowi w niej aż 20 % (!), dlatego komosa ryżowa jest idealnym zamiennikiem mięsa i produktem wartym do w prowadzenia u osób aktywnych. Powinny spożywać ją także dzieci, gdyż wspomaga ona prawidłowe rośnięcie, stymulując hormon wzrostu. Komosa ryżowa posiada dużą zawartość wapnia, więcej niż mleko! Co ważne, spożywanie jej opóźnia procesy starzenia!  Komosa ryżowa obfituje w duże ilości błonnika, który oczyszcza nasze jelita ze złogów i toksyn, a także chroni nas przed chorobami serca. A dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych, quinoa obniża poziom cholesterolu oraz ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Jak widzisz, grzechem byłoby nie korzystać z cudownych właściwości komosy ryżowej. Tym bardziej, że jest ona nie tylko zdrowa, ale i pyszna. Jak widzisz, także na stole wigilijnym znajdzie się dla niej miejsce!



Komosa ryżowa z burakami, boczniakami i vinegretem pomarańczowym
(2-3 porcje)
- 200 g komosy ryżowej 3 kolory Sonko
- 3 duże upieczone buraki
- 250 g boczniaków
- duża garść nasion słonecznika, uprażonych na suchej patelni
- natka pietruszki
- dwie garście rukoli
- olej do smażenia
- sól, pieprz

Komosę ryżową gotuję do miękkości.
Na rozgrzany olej wrzucam pokrojone w paski boczniki, solę pieprzę i smażę na rumiano.
Buraki obieram i kroję w większą kostkę
Do ugotowanej komosy wrzucam usmażone boczniaki, buraki, słonecznik i posiekaną natkę pietruszki. Całość polewam vinegrette i dokładnie mieszam.
Na talerzach układam rukolę i na nią wykładam komosę.

winegret pomarańczowy:
- sok z 1/2 pomarańczy
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon

Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji