Jesienne risotto serwujemy Wam z dodatkiem dyni! Królowa jesiennych potraw zachwyca smakiem, aromatem i kremową konsystencją. Sycące i pyszne risotto to nasza obiadowa, jesienna propozycja. Co Wy na to?

 

Sposób przygotowania:

1. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę kroimy w małą kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy dynię i kurczaka. Smażymy zawartość patelni przez około minutę do zarumienienia.

2. Na patelnie dodajemy ryż i dokładnie go obsmażamy, następnie wlewamy wino i czekamy minutę aż się wygotuje.

3. Po kilku minutach wlewamy po około pół szklanki bulionu do ryżu i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż i tak do uzyskania wymaganej miękkości.

4. Na koniec do ryżu dodajemy łyżkę masła i łyżkę tartego twardego sera.

5. Podajemy z natką pietruszki.

Smacznego!

Author: Redakcja