Składniki:

100 g ryżu risotto marki Sonko

1 mała cebula

1,5 l bulionu warzywnego 100 ml białego wina masło
oliwa

parmezan

1 pierś z kurczaka pomidor

bazylia

ser mozarella

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na oliwie z dodatkiem masła szklimy cebulę a po chwili dodajemy ryż. Ryż powinien stać się przezroczysty, gdy tylko się to stanie wlewamy wino i czekamy aż całkowicie się wchłonie.

Następnie małymi dawkami dolewamy gorący wywar, od czasu do czasu mieszając i tak do odpowiedniej miękkości ryżu. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę tartego parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem.

Kurczaka kroimy w 2 cm plastry, przyprawiamy solą i pieprzem.
Pomidora kroimy w drobną kostkę, bazylię siekamy, oba te składniki mieszamy. Ser mozarellę kroimy w plastry.
Na blaszce układamy plastry kurczaka na nich pomidorową salsę i plaster sera. Zapiekamy 30 min w 180 stopniach.
Risotto podajemy z zapiekanym kurczakiem i świeżymi ziołami.

Smacznego! 

Author: Redakcja