Często słyszę, że nie lubicie kaszy gryczanej, a ona jest nie tylko zdrowa, ale potrafi być pyszna. Zwłaszcza, gdy ją podamy z odpowiednimi dodatkami! Dziś proponuję Wam danie, które przekona nawet największego sceptyka do tego, by kasza gryczana lądowała na jego talerzu. Podamy ją z w typowo polskiej nucie - z pieczonymi ziemniakami, brunatnymi pieczarami i szpinakiem. Będzie zdrowo i pysznie! 



Czasem mniej lubiany przez nas produkt potrzebuję pewnych dodatków, które sprawią, że zupełnie inaczej na niego spojrzymy. Kasza gryczana nie jest taka straszna jak ją malują. Sama w sobie może nie wszystkich zachwycać, jednak i na takich sceptyków mam sposoby właśnie w postaci pełnych smaków dań, w których wyraźny smak kaszy zostaje przytłumiony i wspaniale komponuje się z resztą. Jeśli czegoś nie lubicie, polecam by eksperymentować gdyż szkoda rezygnować z produktu, który ma tyle wartości odżywczych jakim jest kasza gryczana.

Kasza gryczana z pieczonymi ziemniakami, brunatnymi pieczarkami i szpinakiem
(4 porcje)

- 10 ziemniaków
- 100 g kaszy gryczanej Sonko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g brunatnych pieczarek
- 5 pomidorów suszonych z zalewy
- 100 g szpinaku
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki



Ziemniaki myję i wraz ze skórą kroję w mniejsze kawałki. Przekładam na blaszkę do pieczenia. Skrapiam oliwą z oliwek, solę, pieprze, mieszam i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 30 min. ziemniaki mają być miękkie i rumiane. 
Kaszę gryczaną gotuję według podstawowego przepisu.
Na oliwie przesmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta się zarumieni dodaję posiekany drobno czosnek. Chwilę smażę i wrzucam pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory i oraz plasterki pieczarek. Całość solę, mieszam i przykrywam pokrywką. Duszę pod przykryciem dopóki pieczarki puszczą sok. 
Zdejmuję pokrywkę, redukuję płyn i przesmażam pieczarki na rumiano. Dodaję szpinak, ugotowaną kaszę gryczaną, sos sojowy, musztardę i przyprawy. Mieszam.
Na koniec wrzucam upieczone ziemniaki i posiekany pęczek natki pietruszki i ponownie mieszam

Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

Author: Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

trener kulinarny, malarka, pasjonatka jogi i wszelkiej aktywności fizycznej. Swój zmysł artystyczny przeniosła do kuchni tworząc wyjątkową, nietuzinkową, zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną, którą dzieli się z Wami na prowadzonym przez siebie blogu: truetastehunters.com
Na swoim koncie ma już dwie roślinne książki kucharskie "Łowcy smaków" i "Łowcy smaków. Cztery pory roku". Na co dzień prowadzi warsztaty kulinarne w najlepszych studiach w Polsce oraz gości w telewizji śniadaniowej oraz radio, gdzie zdradza tajniki zdrowej kuchni.

zobacz artykuły