Ruskie. To nie tylko pierogi! Co powiecie na naleśniki gryczane po rusku?

Składniki:

100 g zmielonej na mąkę kaszy gryczanej marki Risana
1 jajo
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
sól, pieprz

 

Wkład:
 
4 ziemniaki obrane a wcześniej ugotowane w skorupkach
pół kostki twarogu
1 cebula
sól, pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zarumienienia.

Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę.

W dużej misce mieszamy ziemniaki, ser i cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy mleko, wodę, szczyptę soli i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nalewamy cienką warstwa ciasta i smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron. I tak z każdą porcją ciasta naleśnikowego

Gotowy naleśnik umieszczamy na talerzu. Na każdego placka dodajemy farsz, delikatnie rolujemy całość. Naleśniki podajemy ze śmietaną lub jogurtem greckim.

Smacznego!

Author: Redakcja