Jednym z moich ulubionych składników, z których robię pasty kanapkowe jest kasza jaglana. Stanowi ona idealną, neutralną bazę, przejmującą smaki produktów, z którymi ją połączymy. Nie dominuje smakiem, dlatego pasty kanapkowe z jej dodatkiem to świetny pomysł na wykorzystanie tego, co mamy w kuchni.

Zazwyczaj jaglane pasty kanapkowe tworzę spontanicznie, akurat z tego, co zalega w lodówce, gdyż nie lubię marnowania jedzenia. W taki sposób powstało także to smarowidło. Pozbierałam spiżarniane "resztki" i stworzyłam pastę z kaszy jaglanej, pieczarek i pomidorów. Pięknie pachnąca ziołami i wędzoną papryką, idealnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapkę, nadzienie do naleśników lub po prostu przekąska, w której można maczać ulubione pieczywo. Z "jarmużową wersją" Pieczywa Vega Lekkie Sonko smakuje wybornie!

Pasta z kaszy jaglanej, pieczarek i pomidorów

(ok. 800 g)

  • 100 g kaszy jaglanej Risana
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub ryżowego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka słodkiej, wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 pęczek natki pietruszki

Do podania: Pieczywo Sonko Vega Lekkie Jarmuż

Przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną gotuję w 200 ml wody, na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając.

Posiekaną w drobną kostkę cebulę przesmażam na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula się zarumieni, dodaje poszatkowany czosnek i chwilę smażę. Dodaję pokrojone w drobną kostkę, oczyszczone pieczarki, solę i przykrywam pokrywką, by pieczarki puściły wodę. Po 5 min zdejmuję pokrywkę, odparowuję wodę i przysmażam pieczarki na rumiano. Całość zalewam passatą pomidorową. Dodaję ugotowaną kaszę jaglaną i resztę składników oprócz natki pietruszki. Całość chwilę blenduję do połączenia się składników. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i mieszam.

Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

Author: Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

trener kulinarny, malarka, pasjonatka jogi i wszelkiej aktywności fizycznej. Swój zmysł artystyczny przeniosła do kuchni tworząc wyjątkową, nietuzinkową, zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną, którą dzieli się z Wami na prowadzonym przez siebie blogu: truetastehunters.com
Na swoim koncie ma już dwie roślinne książki kucharskie "Łowcy smaków" i "Łowcy smaków. Cztery pory roku". Na co dzień prowadzi warsztaty kulinarne w najlepszych studiach w Polsce oraz gości w telewizji śniadaniowej oraz radio, gdzie zdradza tajniki zdrowej kuchni.

zobacz artykuły