Roślinne, pieczone kotleciki to jest właśnie to, co bardzo często ląduje na moim stole. Wbrew pozorom, to niezwykle proste w wykonaniu danie, które zazwyczaj robię w większych ilościach, by mieć w lodówce zapas przeznaczony do tak zwanego "podjadania". Bo to danie, które pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno! Ostatnio moim "kotlecikowym hitem" są pieczone kotleciki jaglane z burakiem. Z konkretnym w smaku orzechowym sosem smakują wybornie!

Pieczone kotleciki jaglane z burakiem i orzechowym sosem to wegańskie danie, które koniecznie powinno pojawić się w twoim kulinarnym repertuarze. Przepis na nie jest niezwykle prosty, dlatego poradzi sobie z nim każdy, natomiast efekt końcowy zaskoczy każdego, nawet tego, który po raz pierwszy ma na swoim talerzu danie wegańskie. To takie pyszne danie, że aż trudno uwierzyć, że nie ma w sobie ani grama mięsa!

Pieczone kotleciki jaglane z burakiem i orzechowym sosem

(ok. 20 sztuk)

 

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 400 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 500 g upieczonego i obranego buraka buraka
  • 50 g pasty sezamowej tahini lub dowolnego masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g słonecznika, uprażonych na suchej patelni
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz

 

Kaszę jaglaną umieszczam na sitku i przepłukuję ją dokładnie wrzątkiem. Przekładam ją do rondelka, zalewam bulionem lub wodą i gotuję na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając ok. 15-20 min, do miękkości.

Upieczonego buraka, pastę sezamową, sos sojowy, olej sezamowy i czosnek blenduję na gładką masę.

Do masy dodaję ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki i oraz pozostałe składniki. Dokładnie mieszam, najlepiej rękami.

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Za pomocą wilgotnych lub natłuszczonych dłoni formuję konkretne klopsy, które następnie spłaszczam.

Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 30 min.

Orzechowy sos:

 

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • mleko roślinne

 

Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Dodaję tyle mleka roślinnego, by uzyskać konsystencję gęstego sosu.

Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

Author: Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

trener kulinarny, malarka, pasjonatka jogi i wszelkiej aktywności fizycznej. Swój zmysł artystyczny przeniosła do kuchni tworząc wyjątkową, nietuzinkową, zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną, którą dzieli się z Wami na prowadzonym przez siebie blogu: truetastehunters.com
Na swoim koncie ma już dwie roślinne książki kucharskie "Łowcy smaków" i "Łowcy smaków. Cztery pory roku". Na co dzień prowadzi warsztaty kulinarne w najlepszych studiach w Polsce oraz gości w telewizji śniadaniowej oraz radio, gdzie zdradza tajniki zdrowej kuchni.

zobacz artykuły