Składniki na 2 porcje:

  • 100 g kaszy jaglanej marki Risana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • olej rzepakowy
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Przygotowanie:

1.Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną odstawiamy.

2.Na patelni na łyżce oliwy smażymy rozdrobniony czosnek, posiekaną cebulkę i przyprawy (kumin i paprykę).

3.Na tarce ścieramy marchewkę, dodajemy do kaszy i miksujemy pulsacyjnie w celu rozdrobnienia składników. Następnie do masy dodajemy zawartość patelni, jajko i mieszamy.

4.Z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoto.

5.Podajemy z sałatą, hummusem lub same z listkami mięty.

Author: Redakcja