Kulinarnych wariacji na temat pomidorów nigdy dość! Sprawdźcie nasz sposób na pyszne, faszerowane kaszą kuskus pomidory. Zapiekane warzywa to świetny pomysł na pyszny obiad. Możecie je także zabrać ze sobą do lunchboxa i odgrzać w pracy. Będzie pysznie!

Składniki dla 4 osób:

  • 100g kaszy kuskus marki Risana
  • 6 pomidorów
  • 9 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej
  • 200 g sera żółtego
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa
  • świeże zioła (bazylia, tymianek)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Cebulę drobno siekamy, boczek kroimy w paseczki. Całość podsmażamy na rozgrzanej oliwie.

2. Kaszę kuskus gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3. Żółty ser trzemy na małych oczkach, a zioła siekamy. Kaszę łączymy z cebulą, boczkiem, ziołami, połową sera i przyprawiamy solą i pieprzem.

4. Z pomidorów odkrawamy czubki i wydrążamy ze środka miąższ. Gotowe pomidory napełniamy farszem. Na koniec górę (wierzch) posypujemy resztą startego sera i zamykamy pomidorowym daszkiem.

5. Każdy pomidor owijamy plastrem boczku, układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut.

Smacznego!

Author: Redakcja