Jesień, to nie tylko czas, gdy temperatura na zewnątrz spada. To czas zbiorów i obfitości warzyw. Doskonałą formą ich spożycia jest zupa. Ciepła, aromatyczna, lekka  i rozgrzewająca, jest w sam raz na chłodne jesienne wieczory.


Gdy wracasz po całym dniu spędzonym w pracy czy poza domem, a do tego pogoda dziś nie rozpieszcza, nic tak nie doda człowiekowi energii, jak miska gorącej zupy. Można przygotować ją na tysiące sposobów, a jesienny dostatek warzyw zachęca do kulinarnych eksperymentów. 
Część osób wzbrania się przed jedzeniem zup twierdząc, że to nie posiłek, że nie są w stanie nasycić się zupą. To natomiast zależy od sposobu jak przygotujemy naszą zupę.


Jest kilka sposobów by nasza miska zupy była dużo bardziej sycąca lub stała się sama w sobie sycącym posiłkiem. 


Dodaj do zupy ryż lub kaszę. Bardzo prosty zabieg bardzo znacząco wpływający na smak. Te dodatki pasują do większości wywarów, a dzięki nim na pewno Twój żołądek dłużej pozostanie pełny. Dodatkowo wprowadzamy wartości odżywcze jakie niosą ze sobą kasza i ryże w zależności od rodzaju jaki wybierzemy. Jeśli do tej pory miałaś problem z jedzeniem warzyw i kasz, to może być fantastyczny sposób na wzbogacenie Twojej diety.
Większość zup lubi się z mięsem Do mojej miski z zupą często dodaję kawałek mięsa. Gotowany kurczak czy kawałek pieczonej ryby. To doskonały i prosty sposób na porcję białka w pozornie lekkiej zupie. Zdecydowanie wpłynie na smak zupy oraz jej wartości odżywcze. Jeśli nie jadasz mięsa, polecam eksperymentować z ugotowanymi jajkami, serami czy tofu. 


Grzanki, taki mały akcent, ale jak wiele zmienia. Możesz przygotować je samodzielnie. Te sklepowe nie zawsze mają dobry skład, a do tego mają sporo tłuszczu. Mój najprostszy sposób to połamanie na wierzch lekkiego pieczywa lub sucharów. Dodają chrupkości zupie, oraz posiłek staje się bardziej sycący. 


Posypka z ziaren, jest również świetnym sposobem na dodanie wartości odżywczych do posiłku. Dobre tłuszcze oraz minerały zawarte w ziarnach, będą dla nas cennym dodatkiem. Pestki dyni, słonecznika, posiekane nerkowce czy płatki migdałów. Zwykła zupa nabierze zupełnie innego wymiaru smaku. 


Zachęcam do zastosowania moich trików na urozmaicenie smaku oraz wartości odżywczych zupy. Dzięki nim Twoje zupy będą nie tylko bardziej sycące, smaczniejsze ale też bardziej wartościowe dla Twojego organizmu.

Angelika Pióro Personal Trainer - Fit mom

Author: Angelika Pióro Personal Trainer - Fit mom

Cześć! To ja - szczęśliwa mama trójki dzieci, z wykształcenia jestem rehabilitantką, instruktorką kulturystyki i fitnessu. Startowałam w zawodach bikini fitness, zajmując miejsca w pierwszej dziesiątce. Mam nadzieję, że natchnę Was do codziennej pracy nad własnym ciałem. Wystarczy kilka wskazówek, dobry plan i solidna motywacja, by z kanapowego lenia zmienić się w prawdziwą fitness gwiazdę!