Sól cebulowa skuteczna na tarczycę i w walce z infekcją

Sól cebulowa jest połączeniem zwykłej soli kuchennej ze sproszkowaną suszoną cebulą. Zastępuje połączenie soli kuchennej z cebulą, dając ostatecznie inny efekt smakowy niż w przypadku zastosowania jej świeżej. Sól, jako substancja zatrzymująca wilgoć, zapobiega bowiem utracie smaku zawartego w olejkach eterycznych obecnych w cebuli. Spożycie soli cebulowej, nie skutkuje jednak nieprzyjemnym zapachem z ust, co dla wielu osób jest jej dużą zaletą.

Sól cebulowa – wpływ na zdrowie

Sól cebulowa jest zdrowa dla organizmu. Wprawdzie nadmiar sodu w diecie wpływa na zaburzenie równowagi sodowo-potasowej, a więc wpływa na nadciśnienie, prowadzące do chorób serca, jednakże połączenie suszonej cebuli i soli wpływa na ograniczenie spożycia tej ostatniej.

Z kolei cebula jest doskonałym źródłem wapnia, potasu i magnezu oraz siarki. Dostarcza także organizmowi błonnika i wciąż działa pobudzająco na układ pokarmowy, hormonalny, moczowy oraz odpornościowy.

Ma ona silne właściwości bakteriobójcze i często stosowana jest w celu zwalczania infekcji. W cebuli znajdują się również flawonoidy, takie jak kwercetyna, obniżająca stany zapalne i chroniące przed nowotworami. Ma ona działanie dezynfekujące, wykrztuśne, obniżające ciśnienie oraz moczopędne. Ponadto hamuje ona namnażanie się szkodliwych bakterii i pozytywnie wpływa na odporność organizmu.

Zalety soli cebulowej

Sól cebulowa wzbogaca smak i zapach potraw o nową wytrawną nutę. Ponadto uzupełnia je o cenne składniki – witaminy, antyoksydanty i minerały. Dostarcza też biopierwiastków: m.in. jodu potrzebnego do prawidłowej pracy tarczycy. Według badań ludność pewnych regionów Polski jest zagrożona niedoborem jodu. Należy jednak pamiętać. Że spożywanie zbyt dużej ilości jodu jest niewskazane dla osób uczulonych na niego lub leczonych jego preparatami.

Dzięki wyrazistemu smakowi soli cebulowej nie potrzeba jej dodawać do potraw zbyt wiele, co pozwala ograniczyć ilość spożywanego sodu.

Zastosowanie soli cebulowej

Sól cebulowa świetnie sprawdza się jako dodatek do dań z mielonego mięsa i ryb, Można ją używać do sosów, purée, zup, czy past oraz do suchych i mokrych marynat do mięsa, nowalijek, twarożków i jajecznicy. Może być również stosowana do sosów. Jest ona również niezastąpiona do słonych wypieków takich jak: chleby czy bułki oraz pizza. Nacierając surowe ciasto tej ostatniej cebulową solą, można nadać mu fantastycznego aromatu.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij