Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta

Resztki na stół - bądź kreatywny w kuchni!

Resztki długo nie miały dobrych konotacji. Nie wyrobiły sobie porządnej marki. Najczęściej były więc

...

Nie masz co zrobić z owocami i warzywami, które czekają coraz bardziej niecierpliwie w Twojej kuchni na wykorzystanie? Ususz je i podaruj im nowe, zupełnie inne życie. To jedna z najlepszych metod niemarnowania, idealna do wypróbowania jesienią, gdy na targach dominują naturalnie doskonałe produkty. Bez szkody dla ich wartości, można nadać im zaskakującego charakteru.

Nasiona chia, quinoa, tapioka czy jagody goi trafiły do naszej kuchni całkiem niedawno, ale dzięki swoim właściwościom zdobyły uznanie. Rozgościły się w zupach, puddingach i porannych koktajlach. Mieszamy je z mlekiem, zagęszczamy nimi sosy i dodajemy do ciast. Są wdzięcznym urozmaiceniem i niesztampową inspiracją. Jeśli jeszcze ich nie smakowaliście, czas nadrobić zaległości.

Zamiast do wyrzucenia, do ukiszenia! To zwiewne motto trwających wakacji. Lato można zamarynować w słoiku i sięgać po nie w czasie jesiennych infekcji. Kiszonki są naszym rodzimym super foods, czyli jedzeniem, które ma specjalne zadanie do wykonania. Wspierają organizm i skutecznie budują naszą odporność. Warto więc zrobić porządne zapasy.

Zero waste ma mocne wejście w tym roku, coraz więcej hasztagów na Instagramie i okładki w gazetach. Idea życia, w którym jest miejsce na planowane świadome zakupy, niewyrzucanie jedzenia i ograniczanie śmieci zyskuje kolejnych fanów, co widać w statystykach informujących o zainteresowaniu tematem. Zero waste, choć brzmi bardzo modnie i z dumą wkracza na salony ma jednak dość odległy rodowód. Już bowiem nasze babcie były prekursorkami takiego stylu życia i miały genialne patenty na domowy recykling.

Poobijane truskawki, oklapłe maliny, zwiędły rabarbar nie przyciągają naszej uwagi i czekają na zmarnowanie. Choć nie są w stanie rywalizować na pierwszy rzut oka z bardziej eleganckimi sąsiadami, w kwestii jakości mogą stanowić konkurencję! Jest w nich mnóstwo dobrej słodyczy, soczystości, która przyda się w sokach i koktajlach. Zamiast więc skazywać te gorzej wyglądające owoce na porzucenie, lepiej pysznie je wykorzystać. Swoje miejsce na talerzu powinny mieć też liscie i szczypułki.

W kuchni powinno pachnieć. Intensywnie, aromatycznie i kusząco. Naturalnymi perfumami jedzenia są przyprawy. Te egzotyczne poznane w dalekiej podróży i te, z którymi przyjaźń trwa od dawna. Przyprawy mają nie tylko moc zmieniania dania, ale i leczenia. Sugestywnie wypierają sztuczne dodatki i wdzięcznie podkreślają najlepsze cechy używanych składników. Są w kuchni nie do zastąpienia, więc warto poznać siłę ich zastosowania.

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji