Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta

10 smacznych filmów

Smaczne kino podkręca apetyt. Wiedzą o tym doskonale producenci filmowi, więc regularnie nagrywają ciepłe

...

Zamiast do apteki można pójść do kuchni i tam znaleźć lekarstwo na jesienne przeziębienia. Wizyta będzie nie tylko tańsza, ale i zdrowsza, bo domowe specyfiki wspierające naszą odporność komponowane są z naturalnych składników. Sporo w nich roślin i ich siły czerpanej z witamin. Przepis na zdrowie nie jest skomplikowany. Wystarczy poznać magiczne składniki, które sprawią, że sezon chorobowy nie będzie zbyt uciążliwy.

Kręćcie pasty i dipy z warzyw, póki sezon na nie mamy najlepszy. Przydadzą się do kanapek, ryżowych wafli czy niemrawego pieczywa, z którego można zrobić grzanki. To także idealny sposób na wykorzystanie resztek, bo do pasty wszystko pasuje. Odważcie się zrobić własne roślinne masło czekoladowe, całkowicie bez konserwantów i sztucznych dodatków. Eksperymentujcie z modnym wciąż humusem, który lubi być naturalnie barwiony burakami albo szpinakiem. Ugotujcie domowy ketchup z cukinii i zróbcie wrażenie kawiorem z bakłażana. Pasty i dipy nigdy nie wychodzą z mody, warto więc mieć garść dobrych sezonowych przepisów na nie.

 

Zamknąć lato w słoiku. Zakręcić mocno, by dotrwało do jesiennej nostalgii. Poczekało cierpliwie na konieczne zimowe rozgrzanie. To plan idealny, do zrealizowania właśnie teraz. Gdy sezon w pełni, bo słońce dopieszcza swoją energią wakacyjne plony. Wystarczy je zebrać, a potem pasteryzować lub marynować. To łatwiejsze niż się wydaje. Podobnie, jak wmieszanie malinowej konfitury do listopadowej herbaty. Nie wierzę, że za kilka miesięcy, nie będziecie mieć na to ochoty.

Przepis na kulinarny sukces można znaleźć w książce. Kucharskiej oczywiście, choć obecnie coraz rzadziej publikacje poświęcone jedzeniu są tak określane. Aspirują bowiem do wykwintnego grona sztuki. Mają zmysłowe fotografie malowane obiektywem uznanych artystów i z niezachwianą pewnością siebie dają się oceniać w międzynarodowych konkursach. Prestiżowy Gourmand World Cookbook Awards jest nazywany kulinarnym Oscarem, a gala ogłoszenia wyników budzi nie mniejsze emocje niż ta hollywoodzka.

Lato bez względu na miejsce, w którym je spędzamy z dziećmi powinno być wypełnione atrakcjami. Jest tak krótkie, mija niepostrzeżenie, więc lepiej wycisnąć z niego soku niemal tyle, co z cytryny. Ten wakacyjny czas jednak nie może być cierpki. Niech smakuje relaksem i uśmiechem. Gwarancją dobrego humoru są zabawy. Podrzucamy przepisy na takie, które mogą spodobać się Twojemu dziecku.

O tym, że organizm trzeba każdego dnia solidnie nawadniać nieustannie przypominają dietetycy. Norma wypijanych przez dorosłego człowieka płynów powinna oscylować w okolicy 2 litrów. Jeszcze więcej ciało potrzebuje, gdy fundujemy mu ostry wysiłek fizyczny albo wystawiamy na słońce.

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji