Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2019-08-09

Placuszki jaglane z borówkami!

Masz ochotę na śniadanie mistrzów?Gwarantujemy, że te placuszki skradną serca wszystkich

... Czytaj więcej...

Lato, to czas na lekkie kanapki oraz sezonowe warzywa i owoce! Rzodkiewka w połączeniu ze szczypiorkiem i serkiem naturalnym to idealne śniadanie, przekąska a nawet kolacja!

Składniki:

  • pieczywo Vega lekkie marki Sonko
  • pęczek rzodkiewek
  • biały naturalny serek około 250 g
  • szczypior
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno kroimy.

W dużej misce mieszamy biały ser z solą i pieprzem, następnie dodajemy 3/4 rzodkiewki i szczypioru.

Pieczywo lekkie smarujemy obficie powstałą pastą ozdabiając je pozostała startą rzodkiewką i szczypiorkiem.

Smacznego!

W letnie upały trzeba się odpowiednio schłodzić! Czas na zimną i orzeźwiającą przekąskę!

  • 50g masła
  • 150 g ryżu białego marki Risana
  • 50g cukru
  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 50g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 500 g zmiksowanych truskawek

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondlu, następnie dodajemy cukier i ryż, całość mieszamy.

Następnie partiami wlewamy mleko, gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu.

Odstawiamy do przestygnięcia.

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę a białka na sztywną pianę.

Zimną śmietaną również ubijamy.

Ubitą śmietanę łączymy z pianą i masą z żółtek. Delikatnie mieszamy z musem truskawkowym i puddingiem ryżowym.

Całość przekładamy do foremek na muffiny wcześniej wyłożonych folią spożywczą.

Wstawiamy do zamrażarki na min. 3 godziny.

Przed podaniem wyjmujemy na 15 min z zamrażarki. Podajemy z miętą i pokrojonymi truskawkami.

Smacznego!

Kolejna z serii wiosennych sałatek, to nasz sposób na przywołanie lata! 

Zobacz jakie to proste!

Składniki:

2 porcje

  • 100g quinoa marki Risana
  • kilka liści sałaty
  • pęczek rzodkiewek
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • 3 jaja
  • sól, pieprz
  • koper
  • oliwa smakowa

    Przygotowanie: 

    Quinoę gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Rzodkiewki, pomidory myjemy i kroimy. Jajka gotujemy na twardo, sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, koper siekamy.

    Komosę ryżową mieszamy z koprem, oliwą, solą i pieprzem.

    Dodajemy pomidory, pokrojone jajka, rzodkiewkę i sałatę.

    Całość mieszamy.

    Smacznego!

Zdrowe przekąski typu finger food są nieodłączną częścią wiosennego i letniego menu. 

Składniki:

  • Pieczywo vega lekkie marki Sonko
  • 1 mango
  • garść mięty
  • serek biały typ grani
  • truskawki
  • miód
  • mięta
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kanapki przygotowujemy na dwa sposoby:

Mango kroimy w drobną kostkę, mięte siekamy.

Oba składniki mieszamy ze sobą przyprawiając solą i pieprzem.

Tak przygotowana salsę podajemy na chrupiącym pieczywie lekkim.

Druga opcja to kanapka z serkiem grani.

Na pieczywo nakładamy serek grani, pokrojone truskawki, oblewamy płynnym miodem i listkami mięty

Smacznego!

Co zrobić z pozostałości risotto, które czeka na swoją ostatnią szansę w waszej kuchni? Ryżowe kulki! My uwielbiamy i jesteśmy przekonani, że Wam także przypadną do gustu i będą hitem wielu spotkań przy stole!

Składniki:

  • Gotowe klasyczne risotto marki Risana
  • 200 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 125 twardego sera
  • oraz olej słonecznikowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Tę potrawę najlepiej przygotować z resztek risotto.
  • Jeśli zaczynamy od podstaw to ugotujmy risotto białe zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Gotowy ryż wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Następnie mieszamy z jajkiem i robimy małe placuszki. Na każdy z nich nakładamy kawałek sera i rolujemy w kulkę.
  • Każdą kulkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • W dużym rondlu rozgrzewamy olej do około 160 stopni i smażymy każda kulkę 7 min.

Smacznego!

Za co kochamy wiosnę? Za wiosenne słońce, schowane głęboko do szafy ciepłe kurtki i magię kolorów na talerzach z wiosennymi przysmakami! Bo czy można przejść obojętnie obok takiej sałatki!? Zapewniamy, że kiedy skosztujecie tego wiosennego przysmaku, z pewnością wrócicie do naszego przepisu nie jeden raz! Częstujcie się!

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej marki Risana
  • 3 jaja
  • pół zielonego ogórka
  • pęczek rzodkiewek
  • pomidor malinowy
  • szczypior
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do wystygnięcia.

Jaja gotujemy na twardo.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, następnie kroimy tak jak lubimy.

Na dużym talerzu układamy kaszę, na niej pokrojone warzywa i ugotowane jajka. Całość polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji