Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.
Pasta z bobu to taki letni hummus! Nadaje się idealnie na kanapki z wafli ryżowych SONKO.
Bób gotujemy w osolonej wodzie, następnie studzimy i obieramy z łupin. Ugotowany bób, oliwę z oliwek, sok z cytryny, wodę i czosnek razem miksujemy na jednolitą masę i doprawiamy solą. Tak przygotowaną pastę podajemy na waflach ryżowych SONKO, warto ozdobić je świeżo zmielonym pieprzem i listkami bazylii.
Smacznego!
Czytaj więcej
Zielone szaragi to hit sezonu letniego! Dziś serwujemy risotto z zielonymi szparagami.
Cebulę drobno siekamy a następnie przysmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem masła. Do lekko podsmażonej cebulki dodajemy ryż, wlewamy wino i czekamy aż wyparuje. Po kilku minutach wlewamy po około pół szklanki bulionu i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy kolejną porcję bulionu gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż i tak do uzyskania wymaganej miękkości.
Szparagi kroimy w kawałki około 5 cm. Podsmażamy na maśle z dodatkiem soli dosłownie kilka minut (główki szparagów zostawiamy do dekoracji dania) Na koniec dodajemy szparagi do ryżu z końcówką bulionu, gotujemy przez kilka minut, przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Gotowe danie wykładamy na talerz dekorujemy zielonymi szparagami i posypujemy parmezanem.
Smacznego!
Czytaj więcej