Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2019-04-24

Lekkie kanapki z domowym pesto

Pysznie i lekko – czyli tak jak lubimy! Kiedy na naszym stole pojawiają się takie kanapeczki

... Czytaj więcej...

Słoneczne pory roku dostarczają nam masę warzyw, do których dostęp w innych częściach roku jest dość ograniczony. Dlatego warto po nie sięgać, póki są świeże i łatwo dostępne. Dziś z cyklu: "zdrowe i sezonowe" na naszym stole lądują - szparagi. Te zielone warzywa są skarbnicą witamin i znanym na całym świecie afrodyzjakiem. Dodatkowo szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne - 100 g to tylko 18 kcal! Czy musimy Was dłużej namawiać? Spróbujecie sami, naszej sałatki ze szparagami i kaszą gryczaną!

Składniki:

2 porcje

  • 100 g kaszy gryczanej marki Risana
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • pół pęczka koperku
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.

2. Do osolonego wrzątku wrzucamy delikatnie obrane szparagi. Gotujemy 4min. Odsączamy.

3. Koperek siekamy, jajka gotujemy na twardo lub miękko jak to woli.

4. W dużej misce lub półmisku umieszczamy kaszę, szparagi, jajka przekrojone na pół księżyce.

5. Całość posypujemy obficie koprem solą, pieprzem i polewamy oliwą.

Smacznego!

Dzień dobry! Owsianka czeka! Na niejadków i na tych, którzy potrzebują mocy na dobry początek dnia. U nas z pysznymi brzoskwiniami i kokosem! Skusicie się?

Kolorowe kanapki to absolutne „must eat” tego sezonu :D Mamy na nie najlepsze sposoby. Z pieczywem Vega Lekkie prezentują się wybornie, a smakują nieziemsko pysznie. Zresztą sprawdźcie sami! Dziś serwujemy humus pietruszkowy!

Składniki na 2 porcje

  • 100 g kaszy bulgur marki Risana
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • szklanka płatków kukurydzianych marki Sonko
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • mix sałat
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Płatki rozdrabniamy na proszek. Jajko roztrzepujemy. Kurczaka kroimy na 2 cm kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem.

3. Każdy kawałek kurczaka maczamy w jajku a następnie w płatkach kukurydzianych.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blasze układamy papier do pieczenia, następnie małe kawałki kurczaka. Pieczemy 30 min.

5. Nuggetsy podajemy z kaszą bulgur i mieszanką sałat.

Smacznego!

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g kaszy jaglanej marki Risana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • olej rzepakowy
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Przygotowanie:

1.Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną odstawiamy.

2.Na patelni na łyżce oliwy smażymy rozdrobniony czosnek, posiekaną cebulkę i przyprawy (kumin i paprykę).

3.Na tarce ścieramy marchewkę, dodajemy do kaszy i miksujemy pulsacyjnie w celu rozdrobnienia składników. Następnie do masy dodajemy zawartość patelni, jajko i mieszamy.

4.Z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoto.

5.Podajemy z sałatą, hummusem lub same z listkami mięty.

Kochani! Dzisiaj przychodzę do Was z alternatywą deseru! Nie dość, że jest pyszny, to jeszcze zdrowy I sycący! A smak… grillowany melon, kokosowy gęsty ryż i cynamonowe jabłko. Brzmi fajnie? A jeszcze lepiej smakuje! Spróbujcie koniecznie!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji