Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-08-18

Sałatka Tabbouleh

Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 100g kaszy kuskus marki
... Czytaj więcej...

Przepis prosty, można dowolnie modyfikować dodając ulubione warzywa lub ser tofu.

Składniki:
100g Quinoa mix marki Risana
2 papryki kolorowe
1 mała cukinia
1 czerwona cebula
kilka pomidorów koktajlowych
natka pietruszki
1 papryczka chilli
łyżka pasty curry
mleko kokosowe
sól, pieprz


Przygotowanie:
Quinoę gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ugotowaną odstawiamy. Kolorowe papryki i cukinię kroimy w słupki, marchew w plastry a pomidorki na połówki. Całość podsmażamy na dobrze rozgrzanej łyżce oliwy, dosłownie 1,2
minuty. Na tej samej patelni po zdjęciu z niej warzyw podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i dodajemy łyżkę pasty curry, chwile mieszamy doprowadzając do wrzenia i wlewamy mleko kokosowe. Redukujemy nadmiar mleka uzyskując kremowy sos i dodajemy wcześniej podsmażone warzywa. Podajemy z komosą i świeżą natką pietruszki.


Smacznego!

Propozycja na smakowite połączenie kaszy pęczak z warzywami. To wegańskie danie jest szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki:

100 g kaszy pęczak marki Risana

garść pomidorków

zielony ogórek

papryka

młoda cukinia

ser feta

sałata masłowa

oliwa

sól, pieprz

świeże zioła

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, ser w kostkę.

Kaszę mieszamy z warzywami, serem i świeżymi ziołami.

Sałatę skrapiamy oliwą.

Sałatę podajemy jako dodatek do kaszy z warzywami.

Smacznego!

Łatwa i szybka w wykonaniu zupa pomidorowa z orientalnym akcentem idealnie sprawdzi się w jesienne wieczory.

Składniki:
pieczywo Vega Lekkie SONKO
0,5 litra bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
2 kg pomidorów
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
oliwa z oliwek
świeża kolendra lub pietruszka
sól, pieprz


Przygotowanie:
Pomidory kroimy na pół, czosnek, chilli i imbir na mniejsze kawałki. Warzywa polewamy oliwą, solimy, pieprzymy i układamy na blaszce.
Pieczemy w 180 stopniach godzinę. Upieczone warzywa przekładamy z całą zawartością do wysokiego garnka, wlewamy bulion, mleko kokosowe i miksujemy. Zostawiamy jeszcze na małym ogniu około 15 minut a na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotową zupę przelewamy do miseczek, dodajemy Pieczywo Vega Sonko, limonkę i świeże zioła.


Smacznego!

Ruskie. To nie tylko pierogi! Co powiecie na naleśniki gryczane po rusku?

Składniki:

100 g zmielonej na mąkę kaszy gryczanej marki Risana
1 jajo
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
sól, pieprz

 

Wkład:
 
4 ziemniaki obrane a wcześniej ugotowane w skorupkach
pół kostki twarogu
1 cebula
sól, pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zarumienienia.

Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę.

W dużej misce mieszamy ziemniaki, ser i cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy mleko, wodę, szczyptę soli i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nalewamy cienką warstwa ciasta i smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron. I tak z każdą porcją ciasta naleśnikowego

Gotowy naleśnik umieszczamy na talerzu. Na każdego placka dodajemy farsz, delikatnie rolujemy całość. Naleśniki podajemy ze śmietaną lub jogurtem greckim.

Smacznego!

Komosa ryżowa (quinoa) jest to produkt bezglutenowy o wysokiej zawartości błonnika i białka. Może posłużyć nie tylko jako zastępnik ryżu lub kaszy ale i jako baza do budyniu. Normalnie budyń robi się na bazie skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej. Są to produkty oczyszczone, o wysokim indeksie glikemicznym (mocno podwyższają poziom glukozy we krwi). Budyń na bazie komosy ryżowej ma niski indeks glikemiczny i syci na dłużej!

Składniki na 4 porcje:

- 125 g komosy ryżowej

- 400 ml mleczka kokosowego 12% tłuszczu

- 4 łyżki ksylitolu

- 1/3 łyżeczki cynamonu

- 4 łyżki orzechów włoskich

- 4 łyżki pestek dyni

- truskawki i  borówki do ustrojenia budyniu

Przygotowanie:

Opłucz i ugotuj komosę wsypując ją do zimnej, posolonej wody w proporcji 1:2 (1 część komosy i dwie części wody) około 10-15 minut, do czasu, gdy komosa wchłonie całą wodę. Dodajemy mleczko kokosowe, cynamon, ksylitol i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczek i dekorujemy owocami oraz orzechami i pestkami dyni. 

 

Smacznego!

 

Nie macie pomysłu na drugie śniadanie? 

 


Składniki:

mini wafle ryżowe marki Sonko 

1 jogurt naturalny
ulubione sezonowe owoce (maliny, śliwki) 

100 g orzechów nerkowca
miód

Przygotowanie:

Jogurt naturalny mieszamy z miodem i umieszczamy w ulubionym lunch boxie.
Następnie kroimy ulubione owoce na mniejsze części i dodajemy do jogurtu. Całość posypujemy orzechami i gotowe.

 

Smacznego!