Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2019-08-09

Placuszki jaglane z borówkami!

Masz ochotę na śniadanie mistrzów?Gwarantujemy, że te placuszki skradną serca wszystkich

... Czytaj więcej...

Sałatka Fattoush pochodzi z Libanu, i jest perfekcyjna jako dodatek do dań, bądź jako lekki posiłek. Lista składników sałatki jest naprawdę podstawowa z sałatą rzymską, czerwoną cebulą, rzodkiewkami i pomidorem, ogórkiem. Najważniejsze w tej sałatce, jest połączenie przyprawy sumak z dodatkiem chrupiącego pieczywa. Ja do mojej wersji robię dressing z sera feta, który fajnie pasuje z sałatką. Sama oliwa by również wystarczyła.

Dressing

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu (można pominąć)
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • pare listków mięty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Na sałatkę:

  • 1 duża lub 3 małe sałaty rzymskie
  • 3/4 zielonego ogórka
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • 6-8 rzodkiewek
  • garść świeżej mięty
  • 1 łyżeczka przyprawy sumak
  • 1 czerwona cebula ( 1/2 jest jest bardzo duża)
  • 10 sztuk chrupkiego pieczywa Vega Lekkie o smaku pomidorowym

Na dressing, w małej misce wymieszaj wszystkie składniki ze sobą za pomocą blendera, aż do połączenia.

Do sałatki wrzuć słatę rzymską pokrojoną w 2cm kawałki, pomidory, cebulę, ogórka, rzodkiewki i sumak. Sałatkę z winegretem dobrze wymieszać.

Podawać posypując dużą ilością chrupkiego pieczywa - Vega lekkie.

Smacznego!

Czy tak jak ja uwielbiacie świąteczny czas i smakołyki? Jeśli tak, to jestem pewna, że ten przepis Was oczaruje: smakiem, łatwością przygotowania i krótkim czasem, jakiego potrzebujecie, by je zrobić! Podczas pieczenia, w całym domu pachnie...świętami! Spróbujecie koniecznie!

Nieskromnie mówiąc…to ciasto to hit! Dlaczego? Jego przygotowanie jest banalnie proste, nie wymaga wiele czasu, do jego wykonania nie użyjemy nawet grama białego cukru, a dodatkowo smakuje… rewelacyjnie! Rodzina potwierdziła, a ciasto zniknęło w zaledwie jeden dzień! Zachęcam Was do wypróbowania i zapisania tego przepisu! Gwarantuję, że wrócicie do niego nie raz!

Mleko kokosowe, ryż i mango! To śniadanie mistrzów, zobacz jak proste jest jego przygotowanie!

Składniki:

  • 1 woreczek białego ryżu marki Risana
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 owoc mango
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeża mięta

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy ryż i gotujemy go na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, ryż będzie kremowy i wchłonie całe mleko.

Mango kroimy w kostkę lub plasterki według uznania.

Do miseczek wlewamy kremowy kokosowy ryż a na górę pokrojony owoc mango.

Całość oblewamy płynnym miodem i dekorujemy listkami mięty.

Sezon na aromatyczne i rozgrzewające zupy trwa w najlepsze :) Dziś serwujemy Wam pomidorową z kaszą bulgur i coś nam się wydaje, że właśnie rozstrzygnęliśmy odwieczny spór – pomidorówka z makaronem czy ryżem ;)

Poniedziałki bez kawki i czegoś słodkiego czasami nie mogą się obyć ;) więc zapraszamy na batoniki w jesienno-zimowym wydaniu. Podobno mają moc rozganiania szarości za oknami i wywoływania uśmiechów – spróbujcie sami!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji