Składniki:
Przygotowanie:
Cebule kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na złoto na oleju roślinnym.
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odkładamy do wystygnięcia. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przekładamy składniki do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz, dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy na patelni olej, z powstałej masy układamy średniej wielkości placki i smażymy do zarumienienia z każdej strony. Podajemy z posiekaną pietruszką.
Z jaką zupą kojarzy Wam się jesień? Dla nas królowa jest tylko jedna - dynia! Zupa krem z dyni jest prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Doskonale rozgrzeje Was w chłodniejsze dni.
Składniki:
Pieczywo lekkie wege
Przygotowanie:
Dynię, ziemniaki, pomidory, cebulę, imbir i czosnek kroimy w ćwiartki. Skrapiamy obficie oliwą. Całość pieczemy na blaszce około 60 min w 180 stopniach.
W garnku na maśle z oliwą podsmażamy starte warzywa na wywar ( 2 marchewki, pietruszka, duży por i seler ) Zalewamy 0,5 l wody i gotujemy godzinę na małym ogniu.
Upieczone, obrane warzywa przekładamy do dużego garnka. Do upieczonych warzyw wlewamy bulion ( wedle uznania ) i zagotowujemy. Gotową zupę miksujemy, podajemy z pieczywem lekkim i ziołami. Smacznego!
Czytaj więcej