Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Ina Rybarczyk - True Taste Hunters 2019-02-20

Batoniki musli z kaszy jaglanej

Jesteś osobą aktywną fizycznie lub w czasie sesji albo innej niezmiernie trudnej pracy umysłowej? Doładuj

... Czytaj więcej...

Czy u Was także jesień pachnie pieczonymi jabłkami? My uwielbiamy ten aromat, który roznosi się przyjemnie w mieszkaniu, kiedy w piekarniku rumienią się pyszne jabłuszka z cynamonem i bakaliami. Tak wygląda jesienna magia w naszym wydaniu.

Uwielbiam jesień. Między innymi za ciepłe swetry, wieczorne kakao i …dynię! W szczególności dynię Hokkaido, ponieważ wyróżnia ją intensywniejszy, słodszy smak, jej kolor oraz to, że nie trzeba obierać jej ze skóry, co gwarantuje oszczędność czasu. Sezon na dynię właśnie trwa, a ja przychodzę do Was z pomysłem na jej wykorzystanie. Placuszki, które stworzyłam przypadły do gustu zarówno tym najmłodszym, jak i nieco starszym. Są rewelacyjne, ponieważ świetnie smakują na ciepło i na zimno, a dodatkowo są bardzo sycące i zdrowe! Czego chcieć więcej? Zapraszam!

Czas na połączenie idealne - kaszy gryczanej i pieczarek! Przepis jest prosty, klasyczny i szybki. A czy jest smaczny? Czekamy na wasze opinie w komentarzach!

Składniki:

  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej marki Risana
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • olej

Przygotowanie:

Cebule kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na złoto na oleju roślinnym.

Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odkładamy do wystygnięcia. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Przekładamy składniki do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz, dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy na patelni olej, z powstałej masy układamy średniej wielkości placki i smażymy do zarumienienia z każdej strony. Podajemy z posiekaną pietruszką.

Z jaką zupą kojarzy Wam się jesień? Dla nas królowa jest tylko jedna - dynia! Zupa krem z dyni jest prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Doskonale rozgrzeje Was w chłodniejsze dni. 

 

Składniki:

Pieczywo lekkie wege

  • 500 g dyni hokkaido
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 pomidory
  • 300 ml bulionu warzywnego (2 marchewki, pietruszka, por, seler )
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • pieczywo VEGA LEKKIE 

Przygotowanie:

Dynię, ziemniaki, pomidory, cebulę, imbir i czosnek kroimy w ćwiartki. Skrapiamy obficie oliwą. Całość pieczemy na blaszce około 60 min w 180 stopniach.

W garnku na maśle z oliwą podsmażamy starte warzywa na wywar ( 2 marchewki, pietruszka, duży por i seler ) Zalewamy 0,5 l wody i gotujemy godzinę na małym ogniu.

Upieczone, obrane warzywa przekładamy do dużego garnka. Do upieczonych warzyw wlewamy bulion ( wedle uznania ) i zagotowujemy. Gotową zupę miksujemy, podajemy z pieczywem lekkim i ziołami. Smacznego!

Ciasteczka są dobre na wszystko ;) Przeganiają smutki, dodają energii, cudownie wspomagają delektowanie się chwilami tylko dla siebie! Sprawdźcie nasz banalnie prosty przepis na owsiane pyszności.

Zdarza Wam się, że macie ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego? Coś, co wymagałoby niewielkiego nakładu sił i czasu? W takim wypadku ten deser, czy też ciasto ryżowe, sprawdzi się rewelacyjnie, ponieważ do jego przygotowania nie potrzebujecie nawet miksera! Robi się je ekspresowo, a zapewniam, że składnik bazowy-ryż- każdy znajdzie w swojej kuchni. Zapraszam więc!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji