Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2019-08-09

Placuszki jaglane z borówkami!

Masz ochotę na śniadanie mistrzów?Gwarantujemy, że te placuszki skradną serca wszystkich

... Czytaj więcej...

Czasami każdy z nas ma ochotę na małe, słodkie co nieco. Aby jednak nie sięgać po pełne cukru produkty ze sklepowych półek, zachęcamy do skosztowania słodkości z kaszy jaglanej. Nasze kulki mocy smakują wyśmienicie i możecie je posłodzić tak, jak tylko lubicie. Są świetne!

Pyszny i delikatny budyń jaglany to smak, który kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, zapachem świeżych owoców i słodkościami, które można pałaszować bez limitu! Spróbujcie koniecznie!

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 torebka kaszy jaglanej marki Risana
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • garść borówek, malin lub truskawek
  • mięta
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, wyjmij z woreczka, przełóż do garnka. Następnie do kaszy wlej mleko, przykryj i gotuj ok. 8 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Miękką kaszę przełóż do miseczki, dodaj sok, 1 łyżkę miodu i długo miksuj do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Gotowy budyń przełóż do miseczek. Na wierzch ułóż owoce i miętę. Całość polej miodem i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Kwintesenja włoskiej kuchni w najlepszym wydaniu – risotto. Na samą myśl o pysznym ryżu z dodatkami ślinka nam cieknie. Soczyste pomidory, boczek pancetta, aromatyczny bulion i palce lizać!

 

Czas przygotowania: ok. 1 godzina

Poziom trudności: średnio trudne

Składniki:

  • 2 torebki ryżu risotto marki Risana
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • oliwa
  • 2 łyżki masła
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 250ml pasaty pomidorowej
  • 100g boczku pancetta
  • twardy ser np. parmezan
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę pokrój w małą kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko usmaż dodając tymianek. Na koniec dodaj boczek i smaż zawartość patelni przez około minutę. Na patelnię dodaj ryż i dokładnie go obsmaż aż będzie na pół przejrzysty. Wlej wino i czekaj minutę aż się wygotuje. W międzyczasie wymieszaj bulion warzywny z passatą pomidorową. Wlewaj po około pół szklanki bulionu do ryżu i gotuj od czasu do czasu mieszając. Dodaj kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie już wchłonięta przez ryż i tak do uzyskania wymaganej miękkości. Na koniec do ryżu dodaj łyżkę masła i łyżkę tartego twardego sera. Podawaj z pieczonymi pomidorkami, bazylią i białym serem. Smacznego!

Maca to przaśny chleb znany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez użycia zakwasu. Stanowi doskonałą przekąskę. My polecamy pyszne kanapeczki z macy z dodatkiem pomidorów i awokado. Gotowe w kilka chwil z pewnością przypadną Wam do gustu!

Czas przygotowania: ok. 10 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 opakowanie pieczywa maca marki Sonko
  • 1 serek biały
  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Macę posmaruj białym serkiem. Pomidory i awokado pokrój w plasterki. Na każdą kromkę połóż plaster pomidora i kilka plasterków awokado. Całość posyp obficie solą, pieprzem i udekoruj listkami świeżej bazylii.

Czasami mamy ochotę zjeść sycące danie o wyrazistym smaku – i takie są właśnie nasze kotlety z kaszy gryczanej. Pyszny sos pieczarkowy dopełnia całości i dodaje charakteru wegetariańskim kotletom. Pyszny obiad gotowy w kilka chwil.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Poziom trudności: średnio trudne

Składniki:

Kotlety

    • 1 woreczek kaszy gryczanej marki Risana
    • 1 kostka twarogu
    • pęczek pietruszki
    • sól, pieprz
    • 1 jajko
    • bułka tarta
    • olej rzepakowy

Sos pieczarkowy

  • 10 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • olej rzepakowy
  • 250ml śmietany 30
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odstaw do wystygnięcia. Natkę pietruszki posiekaj bardzo drobno. W dużej misce dokładnie ze sobą wymieszaj kaszę z twarogiem, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj kotlety. Każdy obtocz w jajku a następnie w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę w drobną kosteczkę. Całość podsmaż na patelni na złoty kolor. Wlej śmietanę i całość uzyskując gotuj do uzyskania gęstego sosu. Dopraw solą i pieprzem. Kotleciki podawaj z pieczarkowym sosem i natką pietruszki. Smacznego!

Pełna aromatycznych przypraw, kusząca niebanalnym smakiem, doskonała jako samodzielne danie lub lekka przystawka – to właśnie nasza libańska sałatka z quinoą. Tak niewiele potrzeba aby na Waszych talerzach zagościła odrobina orientalnej kuchni. Skosztujcie koniecznie!

Składniki:

  • 1 torebka Quinoi 3 kolory marki Risana
  • 1 długi, zielony ogórek
  • 1 duży pomidor
  • pół cebuli
  • 1 papryczka chili
  • pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka mięty
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół ząbka czosnku
  • sól

Sposób przygotowania:

Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną odłóż do wystygnięcia. Ogórka i pomidora pokrój w kosteczkę, przełóż do dużej salaterki, dodaj posiekaną cebulę, papryczkę chili, posiekaną natkę i miętę. Do warzyw dodaj oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i wymiesza. Warzywa delikatnie połącz z komosą i posyp listkami mięty. Smacznego!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji