Ocena użytkowników: 0/5

0 na 5 - 0 głosów
Dziękujemy za ocenienie tego przepisu.

Uwielbiam nietypowe połączenia! A ostatnio zakochałam się w serach różnego rodzaju, szczególnie tych bardzo aromatycznych – niekoniecznie przyjemnie pachnących. Co powiecie na połączenie owoców i gorgonzoli, obok której nie można przejść obojętnie? Do tego wartościowa, bogata w białko komosa ryżowa-superfoods. Brzmi fajnie? Bo jest fajnie! I smacznie- ale to opcja jedynie dla wymagających i odważnych

Do przygotowania sałatki potrzebujemy:

  • 100 g quinoa 3 kolory marki Risana
  • Mix sałat (u mnie roszponka, rukola i szpinak)
  • 100 g sera gorgonzola lub inny pleśniowy
  • kilka truskawek
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • garść pomidorków koktajlowych
  • średnie awokado
  • oliwa z oliwek
  • płatki chilli
  • sól

Komosę ryżową ugotowałam według instrukcji na opakowaniu. Kukurydzę odsączyłam. Truskawki pokroiłam w mniejsze części, gorgonzolę w kostki, a pomidorki przekroiłam na pół. Na duży talerz wyłożyłam sałaty, następnie pomidorki, truskawki, awokado, gorgonzolę, kukurydzę i wystudzoną komosę ryżową. Całość posoliłam i skropiłam oliwą z oliwek wymieszaną z płatkami chilli.

Author: Justyna Gomułka