Uwielbiam nietypowe połączenia! A ostatnio zakochałam się w serach różnego rodzaju, szczególnie tych bardzo aromatycznych – niekoniecznie przyjemnie pachnących. Co powiecie na połączenie owoców i gorgonzoli, obok której nie można przejść obojętnie? Do tego wartościowa, bogata w białko komosa ryżowa-superfoods. Brzmi fajnie? Bo jest fajnie! I smacznie- ale to opcja jedynie dla wymagających i odważnych
Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
- 100 g quinoa 3 kolory marki Risana
- Mix sałat (u mnie roszponka, rukola i szpinak)
- 100 g sera gorgonzola lub inny pleśniowy
- kilka truskawek
- 100 g kukurydzy konserwowej
- garść pomidorków koktajlowych
- średnie awokado
- oliwa z oliwek
- płatki chilli
- sól
Komosę ryżową ugotowałam według instrukcji na opakowaniu. Kukurydzę odsączyłam. Truskawki pokroiłam w mniejsze części, gorgonzolę w kostki, a pomidorki przekroiłam na pół. Na duży talerz wyłożyłam sałaty, następnie pomidorki, truskawki, awokado, gorgonzolę, kukurydzę i wystudzoną komosę ryżową. Całość posoliłam i skropiłam oliwą z oliwek wymieszaną z płatkami chilli.