Ocena użytkowników: 5.00/5

5.00 na 5 - 1 głosów
Dziękujemy za ocenienie tego przepisu.

Przedstawiam Wam dzisiaj przepyszny i błyskawiczny w przygotowaniu, a zarazem zdrowy deser. Zasmakuje on zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Z łatwością możemy go zapakować do lunchoxa i zjeść na drugie śniadanie. Zapraszam!

Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:

  • Woreczek 100 g komosy ryżowej Sonko (quinoa)
  • 400 g jogurtu skyr waniliowego lub greckiego/homogenizowanego o smaku waniliowym
  • dojrzałe mango
  • owoc granatu
  • miód pszczeli
  • opcjonalnie płatki migdałowe, kokosowe, mak

Sposób przygotowania:

Komosę ryżowa przygotowałam według zaleceń na opakowaniu.

Przestudzoną komosę wymieszałam z jogurtem waniliowym. Przełożyłam do pucharków.

Mango obrałam że skórki, pozbawiłam pestki i pokroiłam w małą kostkę.

Mango następnie podgrzałam w rondelku dodając łyżkę miodu i gotowałam do odparowania wody oraz zgęstnienia. Tak przygotowane mango wyłożyłam na jogurtową komosę i dodałam resztę składników do dekoracji.

Author: Justyna Gomułka