Przedstawiam Wam dzisiaj przepyszny i błyskawiczny w przygotowaniu, a zarazem zdrowy deser. Zasmakuje on zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Z łatwością możemy go zapakować do lunchoxa i zjeść na drugie śniadanie. Zapraszam!
Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:
- Woreczek 100 g komosy ryżowej Sonko (quinoa)
- 400 g jogurtu skyr waniliowego lub greckiego/homogenizowanego o smaku waniliowym
- dojrzałe mango
- owoc granatu
- miód pszczeli
- opcjonalnie płatki migdałowe, kokosowe, mak
Sposób przygotowania:
Komosę ryżowa przygotowałam według zaleceń na opakowaniu.
Przestudzoną komosę wymieszałam z jogurtem waniliowym. Przełożyłam do pucharków.
Mango obrałam że skórki, pozbawiłam pestki i pokroiłam w małą kostkę.
Mango następnie podgrzałam w rondelku dodając łyżkę miodu i gotowałam do odparowania wody oraz zgęstnienia. Tak przygotowane mango wyłożyłam na jogurtową komosę i dodałam resztę składników do dekoracji.