Ocena użytkowników: 5.00/5

5.00 na 5 - 1 głosów
Dziękujemy za ocenienie tego przepisu.

Jeśli obawiacie się o składniki dodawane do gotowych panierek i chcecie mieć pewność, że to co serwujecie swojej rodzinie powstało z dobrej jakości produktów polecam mój sposób na panierowanie indyka. Panierki z płatków możecie użyć także do kotletów schabowych czy piersi z kurczaka. Od Was zależy też czy panierka będzie bardziej słodka czy ostra (możecie wykorzystać różne rodzaje musztard dostępnych na rynku). Palce lizać!

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka
  • płatki kukurydziane
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • mąka pełnoziarnista
  • sól
  • pieprz
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Piersi z indyka oczyścić i pokroić w paski grubości ok. 3-4 cm. Posypać solą i pieprzem. Do miseczki wybić jajko, dodać mleko, łyżkę musztardy i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać nieco mąki, tak aby powstało ciasto o konsystencji nieco gęstszej niż naleśnikowe. Przygotowane paski mięsa maczać w cieście, a następnie obtoczyć we wcześniej rozdrobnionych np. tłuczkiem do mięsa płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju z każdej strony do czasu uzyskania złotej barwy. Podawać z ulubioną sałatką i sosem słodko-kwaśnym.