Uwielbiam jesień. Między innymi za ciepłe swetry, wieczorne kakao i …dynię! W szczególności dynię Hokkaido, ponieważ wyróżnia ją intensywniejszy, słodszy smak, jej kolor oraz to, że nie trzeba obierać jej ze skóry, co gwarantuje oszczędność czasu. Sezon na dynię właśnie trwa, a ja przychodzę do Was z pomysłem na jej wykorzystanie. Placuszki, które stworzyłam przypadły do gustu zarówno tym najmłodszym, jak i nieco starszym. Są rewelacyjne, ponieważ świetnie smakują na ciepło i na zimno, a dodatkowo są bardzo sycące i zdrowe! Czego chcieć więcej? Zapraszam!
Do przygotowania 16 dużych placuszków potrzebujemy:
- 1,5 szklanki płatków owsianych marki Sonko
- 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 100 g jogurtu naturalnego lub roślinnego
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru/miodu/zamiennika
- 800 g dyni Hokkaido
- 1 mały dojrzały banan
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Dynię Hokkaido umyłam, przekroiłam i pozbawiłam pestek. Następnie podzieliłam na mniejsze części i upiekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (do miękkości - ok.35 min). Po jej wystygnięciu zblendowałam za pomocą blendera ręcznego na puree (jak na zdjęciu). Płatki owsiane zblendowałam na mąkę, dodałam resztę składników i ponownie zblendowałam. Za pomocą łyżki wykładałam masę na rozgrzaną patelnię na gorący tłuszcz i smażyłam z dwóch stron do zrumienienia.