Ocena użytkowników: 0/5

0 na 5 - 0 głosów
Dziękujemy za ocenienie tego przepisu.

Zdarza Wam się, że macie ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego? Coś, co wymagałoby niewielkiego nakładu sił i czasu? W takim wypadku ten deser, czy też ciasto ryżowe, sprawdzi się rewelacyjnie, ponieważ do jego przygotowania nie potrzebujecie nawet miksera! Robi się je ekspresowo, a zapewniam, że składnik bazowy-ryż- każdy znajdzie w swojej kuchni. Zapraszam więc!

Składniki

  • 200 g ryżu okrągłego marki Risana
  • 400 ml wrzątku
  • 400 ml mleka roślinnego lub krowiego (u mnie z nerkowców)
  • 2 jajka
  • 30 g oleju kokosowego
  • ekstrakt waniliowy
  • 6 łyżek cukru/miodu/zamiennika
  • 3 nektarynki
  • tabliczka czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Woreczki z ryżem rozcięłam i wsypałam do 400 ml wrzątku i gotowałam na wolnym ogniu, na niewielkim płomieniu około 20 minut. Gdy ryż wchłonął wodę, dolałam 400 ml mleka i ponownie gotowałam około 20 minut do wchłonięcia płynu. Tak przygotowany ryż wymieszałam z miodem, olejem kokosowym, ekstraktem waniliowym i jajkami. Małą tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam na nią masę ryżową. Piekłam 35 minut w 180 stopniach.

Nektarynki umyłam, pokroiłam w plasterki, a następnie przełożyłam na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Gdy puściły sok, podsypałam nieco cukrem brązowym –w ilości według uznania - i karmelizowałam. Tak przygotowane nektarynki wyłożyłam na wierzch ciasta ryżowego i oblałam polewą przygotowaną z czekolady deserowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Smacznego!

Author: Justyna Gomułka