Ocena użytkowników: 0/5

0 na 5 - 0 głosów
Dziękujemy za ocenienie tego przepisu.

Witajcie! Przygotowałam dziś dla Was placuszki, do których przyrządzenia będziecie potrzebować jedynie… trzech składników! Są przepyszne, banalnie łatwe w przygotowaniu i pożywne! Świetnie smakują zarówna na ciepło jak i na zimno, a przepadają za nimi łasuchy w każdym wieku!

Do przygotowania 12 sporej wielkości placuszków potrzebujemy:

 

  • 100 g płatków żytnich Sonko
  • 2 jajka
  • 2 duże lub 3 mniejsze (ok 230 g) dojrzałe banany
  • 125 ml wrzątku i tłuszcz do smażenia, np. olej kokosowy
  • Przygotowanie:

  • Płatki żytnie przesypałam do miseczki.
  • Zalałam je 125 ml wrzątku i odstawiłam pod przykryciem na 20 min. aby zmiękły
  • W międzyczasie rozdrobniłam widelcem dojrzałe banany, tak by powstał gęsty i w miarę gładki mus bananowy.
  • Do miski z płatkami wbiłam dwa jajka i dokładnie wymieszałam.
  • Następnie dodałam mus bananowy i ponownie wymieszałam.
  • Placuszki smażyłam na rozgrzanym oleju kokosowym do zrumienienia (ok 2. Min. z każdej strony) na niewielkim płomieniu.

 

Author: Justyna Gomułka