Ocena użytkowników: 5.00/5

5.00 na 5 - 1 głosów
Dziękujemy za ocenienie tego przepisu.

Na pewno nie raz naszła was ochota na coś słodkiego. A kiedy powiem Wam, że propozycja, z którą do Was dzisiaj przychodzę jest dodatkowo lekka, pożywna, zdrowa i smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno to skusicie się? Mam nadzieję, bo przepis jest obłędny! Moi drodzy, dzisiaj na deser letnie owoce pod owsianą kruszonką!

2 duże (np. jako śniadanie) lub 4 mniejsze porcje:

Do przygotowania owoców potrzebujemy:

  • 600/700 g dowolnych owoców (u mnie: 300 g mrożonych truskawek, 4 brzoskwinie ufo i 2 morele)
  • 5 łyżek erytrytolu lub miodu

Do przygotowania owsianej kruszonki potrzebujemy:

  • 150 g płatków owsianych Sonko
  • 80 g oleju kokosowego/ masła
  • 50 g erytrytolu lub miodu
  • 50 g wiórków kokosowych
  • odrobina ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie szczypta cynamonu
  • Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni Celsjusza.
  • Owoce umyłam, pozbawiłam pestek i pokroiłam w kostkę, po czym przełożyłam do naczynia żaroodpornego i zasypałam erytrytolem.
  • Płatki owsiane rozdrobniłam przy pomocy blendera przez kilkanaście sekund i połączyłam z resztą składników potrzebnych do wykonania kruszonki. Pamiętajcie, aby tłuszcz pozostał w stałej formie, ale pokojowej temperaturze.
  • Całość ugniotłam na kruszonkę i posypałam nią owoce.
  • Tak przygotowane owoce pod kruszonką piekłam przez 25/30 min w 190 stopniach Celsjusza.
  • Osobiście jestem zwolenniczką jedzenia crumble po delikatnym przestudzeniu, kiedy kruszonka jest bardziej chrupiącą, a owoce gęstnieją.

Author: Justyna Gomułka