Ocena użytkowników: 0/5

0 na 5 - 0 głosów
Dziękujemy za ocenienie tego przepisu.

Kochani! Dzisiaj przychodzę do Was z alternatywą deseru! Nie dość, że jest pyszny, to jeszcze zdrowy I sycący! A smak… grillowany melon, kokosowy gęsty ryż i cynamonowe jabłko. Brzmi fajnie? A jeszcze lepiej smakuje! Spróbujcie koniecznie!

Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy:

  • Opakowanie 100 g okrągłego ryżu marki Risana
  • Mleko kokosowe 150 ml
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • 4 plastry melona
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • cukier trzcinowy/kokosowy/ksylitol
  • cynamon

     

    Ryż ugotowałam według wskazówek na opakowaniu. Torebkę z ugotowanym i jeszcze gorącym ryżem rozcięłam, opróżniłam i dolałam mleko kokosowe.

    Gotowałam jeszcze około 7 minut do momentu aż ryż zgęstniał.

    Owoce umyłam i pokroiłam w plastry, nie obierając ze skórek, aby ułatwić ich grillowanie. Rozgrzałam olej kokosowy na patelni grillowej i smażyłam owoce z dwóch stron.

    Pod koniec oprószyłam cukrem kokosowym, aby delikatnie skarmelizował owoce.

    Ryż z owocami podawałam na ciepło.

    Całość ponownie oprószyłam cukrem oraz cynamonem.

    Smacznego!

Author: Justyna Gomułka