Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Wasze przepisy 2017-12-08

Pierniczkowy zawrót głowy

Pierniczki – to musi się udać! Czy ktoś wyobraża sobie Boże Narodzenie bez pierników? Tych

... Czytaj więcej...

Weź udział w naszym konkursie na przepis miesiąca!

Jesteś kulinarnym pasjonatem? W kuchni czujesz się najlepiej, a w gronie znajomych uchodzisz za kulinarne guru? ? Weź udział w naszym konkursie na przepis miesiąca i wygraj zapas smacznych i zdrowych produktów Sonko!

Czytaj więcej

Images

Ocena użytkowników: 5.00/5

Narysuje bukiet róż, dam go mamie zamiast słów - śpiewa mi moja córeczka, a ja nieco starszym dzieciom proponuje zrobienie słodkiej laurki na Dzień Matki. Delikatny bezowy tort wypełniony lekkim kremem i owocami to w Dniu Mamy idealne wyznanie miłości. Ten deser ma kobiecą klasę i szyk, rozpieszcza zmysł smaku i docenia codzienny wysiłek każdej Mamy.

Ocena użytkowników: 5.00/5

Gofry, gofry, gofry! Chrupiące, słodkie, zdrowe. Z ulubionymi dodatkami. Dla mnie najlepsze z cukrem pudrem. Na leniwe niedzielne śniadania, szybkie podwieczorki w tygodniu i zawsze, gdy przyjdzie ochota na słodkie.

 

Składniki:

1/2 szklanki opiekanych płatków jaglanych Sonko

1/2 szklanki opiekanych płatków żytnich Sonko

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

duża szczypta soli

2 jajka

2 łyżki melasy

1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego

2 szklanki chudego mleka

1 łyżka soku z cytryny

skórka otarta z jednej cytryny

 

Przygotowanie:

Płatki jaglane oraz żytnie zmiksować na mąkę. Można też utrzeć je w moździerzu lub rozgnieść w misce.

Suche składniki, czyli mąkę, zmiksowane płatki, proszek do pieczenia oraz sól wymieszać. Odstawić.

Jajka ubić na pulchną masę, dodać melasę. Następnie mleko i olej kokosowy oraz sok z cytryny. Partiami dodawać mieszankę suchych składników mieszając na niskich obrotach do połączenia składników. Odstawić do lodówki na 15 min. Rozgrzać gofrownicę na maksimum. Nakładać masę równomiernie. Piec ok. 4- 5 minut, aż do wyrośnięcia i zarumienienia gofrów.

 Podawać z ulubionymi świeżymi owocami i dodatkami takimi jak dobry jakościowo dżem, rodzynki czy wiórki kokosowe. 

 

Ocena użytkowników: 0/5

Jesteś kulinarnym pasjonatem? W kuchni czujesz się najlepiej, a w gronie znajomych uchodzisz za kulinarne guru? ? Weź udział w naszym konkursie na przepis miesiąca i wygraj zapas smacznych i zdrowych produktów Sonko!

Co miesiąc nagrodzimy trzy osoby:

- autorów 2 najsmaczniejszych, waszym zdaniem przepisów, którzy otrzymają najwięcej głosów - „widelców”
- autora 1 najsmaczniejszego przepisu, którego wyboru dokona Komisja Konkursowa wytypowana przez redakcję portalu dbajosiebie.eu

Jak to działa?

  1. Zaloguj się w panelu Użytkownika znamizdrowo.pl
  2. Stwórz przepis i zrób zdjęcie przygotowanej przez siebie potrawy.
  3. Wypełnij formularz zgłoszeniowy i poczekaj na akceptację Administratora (do 48h).
  4. Zbieraj polubienia Twojego przepisu w postaci „widelców”
  5. Pamiętaj o tym, że liczą się tylko polubienia, które uda Ci się uzyskać od pierwszego do  ostatniego dnia miesiąca w którym wysłałaś/eś przepis.
  6. Wyniki konkursu ogłosimy najpóźniej do 5 dnia każdego miesiąca.*

* Do konkursu możesz zgłosić dowolną ilość przepisów.

Głosować na przepis miesiąca można raz dziennie! Podziel się nim na Facebooku i zwiększ swoje szanse na wygraną!
Szczegółowy regulamin konkursu znajdziesz tutaj

Powodzenia!

 

Ocena użytkowników: 5.00/5

Dynia to podstawa! Nie mogę się doczekać sezonu na nią, a kiedy już jest, kulinarnych szaleństw nie ma końca. Moja propozycja na faszerowane dynie jest jedną z tego typu wariacji na ich temat. Czasami mam wrażenie, że każdy farsz byłby idealny – to po prostu dyniowa miłość! Wy też tak macie? ;)

Ocena użytkowników: 5.00/5

Jeśli obawiacie się o składniki dodawane do gotowych panierek i chcecie mieć pewność, że to co serwujecie swojej rodzinie powstało z dobrej jakości produktów polecam mój sposób na panierowanie indyka. Panierki z płatków możecie użyć także do kotletów schabowych czy piersi z kurczaka. Od Was zależy też czy panierka będzie bardziej słodka czy ostra (możecie wykorzystać różne rodzaje musztard dostępnych na rynku). Palce lizać!

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka
  • płatki kukurydziane
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • mąka pełnoziarnista
  • sól
  • pieprz
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Piersi z indyka oczyścić i pokroić w paski grubości ok. 3-4 cm. Posypać solą i pieprzem. Do miseczki wybić jajko, dodać mleko, łyżkę musztardy i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać nieco mąki, tak aby powstało ciasto o konsystencji nieco gęstszej niż naleśnikowe. Przygotowane paski mięsa maczać w cieście, a następnie obtoczyć we wcześniej rozdrobnionych np. tłuczkiem do mięsa płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju z każdej strony do czasu uzyskania złotej barwy. Podawać z ulubioną sałatką i sosem słodko-kwaśnym.

Ocena użytkowników: 5.00/5

Ile „firmaniaczek”, tyle sposobów na przygotowanie smacznych i sycących przekąsek, bo z każdej z nas wychodzi czasami mały łasuch. Moja propozycja to kulki mocy. Przygotowuje się je bardzo szybko, a podczas pieczenia w domu unosi się przyjemny zapach cynamonu i kakao. Możecie do nich dodawać ulubione dodatki – niekoniecznie żurawinę. Im więcej smacznych miksów tym lepiej!

Składniki:

  • 1, 5 szklanki płatków jęczmiennych bez konieczności gotowania
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4-5 łyżek mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g czekoladowych kropelek
  • suszona żurawina
  • opcjonalnie: 2 łyżki kakao, skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:
Do płatków dodajemy 1 jajko, roztopione masło, mleko i miód. Mieszamy, a następnie dodajemy czekoladowe kropelki, żurawinę i inne dodatki wedle uznania. Po połączeniu wszystkich składników powinniśmy otrzymać lepką masę, z której uformujemy kulki. Piekarnik nagrzewamy do 180° C. Kulki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180° C przez ok. 20 minut. Smacznego!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji