Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Wasze przepisy 2018-04-30

Sałatka wiosenna z komosą ryżową i szparagami

Kwiecień i maj to sezon szparagów. Do szparagów przekonałam się całkiem niedawno i od tego czasu

... Czytaj więcej...

Weź udział w naszym konkursie na przepis miesiąca!

Jesteś kulinarnym pasjonatem? W kuchni czujesz się najlepiej, a w gronie znajomych uchodzisz za kulinarne guru? ? Weź udział w naszym konkursie na przepis miesiąca i wygraj zapas smacznych i zdrowych produktów Sonko!

Czytaj więcej

Images

Ocena użytkowników: 5.00/5

Zastanawiacie się czasami, co przygotować na drugie śniadanie? Dzisiaj przedstawiamy Wam babeczki ryżowe z batatami! Są niezwykle łatwe w przygotowaniu, przepyszne, a dodatkowo zdrowe i sycące!

Z łatwością możecie spakować je do lunchboxa do pracy lub na uczelnię. Zasmakują nawet tym najmłodszym, a swój przepiękny kolor zawdzięczają dodatkowi batatów bogatych w witaminę A.

Z podanych proporcji przyrządzicie 6 dużych lub 8 mniejszych babeczek.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 2 średniej wielkości bataty (ok. 300 g)
  • 100g (woreczek) białego ryżu okrągłego marki Risana
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki (np. ryżowej, gryczanej lub pszennej)
  • 2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym
  • ksylitol/erytrytol/ cukier kokosowy lub inne słodzidło (wg uznania- proponuję 3 łyżki)
  • szczypta kurkumy i cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • 100g ryżu ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Odcedziłam i odstawiłam do wystygnięcia.
  • Bataty wyszorowałam (nie obierałam), skropiłam oliwą z oliwek i piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez około 25 minut.
  • Upieczone bataty obrałam ze skórki I rozdrobniłam widelcem.
  • Połączyłam bataty z ryżem, dokładnie mieszając.
  • Dodałam resztę składników i ponownie wymieszałam.
  • Masę ryżową przełożyłam do foremek silikonowych i piekłam 30 minut w temperaturze 160 st.
  • Podałam z masłem migdałowym, bananem i oprószyłam cynamonem.

SMACZNEGO!

Ocena użytkowników: 0/5

Pierniczki – to musi się udać! Czy ktoś wyobraża sobie Boże Narodzenie bez pierników? Tych lukrowanych, stylowo zdobionych pewną ręką cukiernika, pospanych niezdarnie kolorowymi kulkami lub oblanych czekoladą i wieszanych na choince. Pierniki pachną świątecznie, cynamonem i miodem. Przyciągają uwagę i cieszą wyważoną słodyczą. Wbrew pozorom wcale nie są trudne do upieczenia.

Ocena użytkowników: 5.00/5

Narysuje bukiet róż, dam go mamie zamiast słów - śpiewa mi moja córeczka, a ja nieco starszym dzieciom proponuje zrobienie słodkiej laurki na Dzień Matki. Delikatny bezowy tort wypełniony lekkim kremem i owocami to w Dniu Mamy idealne wyznanie miłości. Ten deser ma kobiecą klasę i szyk, rozpieszcza zmysł smaku i docenia codzienny wysiłek każdej Mamy.

Ocena użytkowników: 5.00/5

Gofry, gofry, gofry! Chrupiące, słodkie, zdrowe. Z ulubionymi dodatkami. Dla mnie najlepsze z cukrem pudrem. Na leniwe niedzielne śniadania, szybkie podwieczorki w tygodniu i zawsze, gdy przyjdzie ochota na słodkie.

 

Składniki:

1/2 szklanki opiekanych płatków jaglanych Sonko

1/2 szklanki opiekanych płatków żytnich Sonko

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

duża szczypta soli

2 jajka

2 łyżki melasy

1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego

2 szklanki chudego mleka

1 łyżka soku z cytryny

skórka otarta z jednej cytryny

 

Przygotowanie:

Płatki jaglane oraz żytnie zmiksować na mąkę. Można też utrzeć je w moździerzu lub rozgnieść w misce.

Suche składniki, czyli mąkę, zmiksowane płatki, proszek do pieczenia oraz sól wymieszać. Odstawić.

Jajka ubić na pulchną masę, dodać melasę. Następnie mleko i olej kokosowy oraz sok z cytryny. Partiami dodawać mieszankę suchych składników mieszając na niskich obrotach do połączenia składników. Odstawić do lodówki na 15 min. Rozgrzać gofrownicę na maksimum. Nakładać masę równomiernie. Piec ok. 4- 5 minut, aż do wyrośnięcia i zarumienienia gofrów.

 Podawać z ulubionymi świeżymi owocami i dodatkami takimi jak dobry jakościowo dżem, rodzynki czy wiórki kokosowe. 

 

Ocena użytkowników: 0/5

Jesteś kulinarnym pasjonatem? W kuchni czujesz się najlepiej, a w gronie znajomych uchodzisz za kulinarne guru? ? Weź udział w naszym konkursie na przepis miesiąca i wygraj zapas smacznych i zdrowych produktów Sonko!

Co miesiąc nagrodzimy trzy osoby:

- autorów 2 najsmaczniejszych, waszym zdaniem przepisów, którzy otrzymają najwięcej głosów - „widelców”
- autora 1 najsmaczniejszego przepisu, którego wyboru dokona Komisja Konkursowa wytypowana przez redakcję portalu dbajosiebie.eu

Jak to działa?

  1. Zaloguj się w panelu Użytkownika znamizdrowo.pl
  2. Stwórz przepis i zrób zdjęcie przygotowanej przez siebie potrawy.
  3. Wypełnij formularz zgłoszeniowy i poczekaj na akceptację Administratora (do 48h).
  4. Zbieraj polubienia Twojego przepisu w postaci „widelców”
  5. Pamiętaj o tym, że liczą się tylko polubienia, które uda Ci się uzyskać od pierwszego do  ostatniego dnia miesiąca w którym wysłałaś/eś przepis.
  6. Wyniki konkursu ogłosimy najpóźniej do 5 dnia każdego miesiąca.*

* Do konkursu możesz zgłosić dowolną ilość przepisów.

Głosować na przepis miesiąca można raz dziennie! Podziel się nim na Facebooku i zwiększ swoje szanse na wygraną!
Szczegółowy regulamin konkursu znajdziesz tutaj

Powodzenia!

 

Ocena użytkowników: 5.00/5

Dynia to podstawa! Nie mogę się doczekać sezonu na nią, a kiedy już jest, kulinarnych szaleństw nie ma końca. Moja propozycja na faszerowane dynie jest jedną z tego typu wariacji na ich temat. Czasami mam wrażenie, że każdy farsz byłby idealny – to po prostu dyniowa miłość! Wy też tak macie? ;)

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji