Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-08-18

Sałatka Tabbouleh

Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 100g kaszy kuskus marki
... Czytaj więcej...

Już od samego patrzenia na nią - ta miseczka dobroci dodaje energii! Co powiecie na pyszny power powl z kaszą bulgur? Idealnie sprawdzi się na śniadanie, jako lunch, a nawet kolacja! Tylko od Was zależy kiedy zniknie... a jesteśmy przekonani, że zrobi to w mgnieniu oka! Jest pysznie!

Roślinne, pieczone kotleciki to jest właśnie to, co bardzo często ląduje na moim stole. Wbrew pozorom, to niezwykle proste w wykonaniu danie, które zazwyczaj robię w większych ilościach, by mieć w lodówce zapas przeznaczony do tak zwanego "podjadania". Bo to danie, które pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno! Ostatnio moim "kotlecikowym hitem" są pieczone kotleciki jaglane z burakiem. Z konkretnym w smaku orzechowym sosem smakują wybornie!

Dziś na obiad serwujemy fasolkę w sosie pomidorowym z kaszą bulgur. To nasza wariacja na temat fasolki po bretońsku :) Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!

Poszukujecie obiadowych inspiracji? Do usług :) Oto nasze popisowe curry z wołowiną, cukinią i ryżem basmati. Zapraszamy do stołu!

Jesteś osobą aktywną fizycznie lub w czasie sesji albo innej niezmiernie trudnej pracy umysłowej? Doładuj swój organizm i sięgnij po pysznego domowego batonika, którego bazą jest królowa kasz - kasza jaglana! W połączeniu z masłem orzechowym i bakaliami tworzy ona pyszną słodycz, która rozpieszcza nasze kubki smakowe, jednocześnie dodając nam energii na cały dzień!

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej marki Risana
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • migdały w płatkach

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przepłukujemy pod zimną wodą, następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Przestudzoną kaszę miksujemy w misie blendera na gładką masę.

Następnie umieszczamy ją w dużej misce z pozostałymi składnikami na brownie. Całość jeszcze raz mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę do babeczek smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Przelewamy do otworów ciasto, a na wierzch układamy płatki migdałów.

Mini brownie pieczemy w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut.