Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-08-18

Sałatka Tabbouleh

Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 100g kaszy kuskus marki
... Czytaj więcej...

Czy dla Was smak wakacji to również smak morskiej ryby? Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na faszerowaną rybę. Jest białko, są węgle więc wszystko czego potrzebuje nasz organizm.

Spróbujecie?

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej marki Risana
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • pęczek pietruszki
  • oliwa
  • 2 okonie
  • masło
  • cytryna
  • oliwa

 

Przygotowanie

Kaszę gryczaną przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową kaszę mieszamy z przysmażoną na oliwie cebulką z czosnkiem, posiekana pietruszką, odrobiną oliwy, solą i pieprzem. Rybę nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Do środka wkładamy przygotowaną kaszę gryczaną. Całość dekorujemy połówkami pomarańczy i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min.

Smacznego!

 

 

Lato, to czas na lekkie kanapki oraz sezonowe warzywa i owoce! Rzodkiewka w połączeniu ze szczypiorkiem i serkiem naturalnym to idealne śniadanie, przekąska a nawet kolacja!

Składniki:

  • pieczywo Vega lekkie marki Sonko
  • pęczek rzodkiewek
  • biały naturalny serek około 250 g
  • szczypior
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno kroimy.

W dużej misce mieszamy biały ser z solą i pieprzem, następnie dodajemy 3/4 rzodkiewki i szczypioru.

Pieczywo lekkie smarujemy obficie powstałą pastą ozdabiając je pozostała startą rzodkiewką i szczypiorkiem.

Smacznego!

W letnie upały trzeba się odpowiednio schłodzić! Czas na zimną i orzeźwiającą przekąskę!

  • 50g masła
  • 150 g ryżu białego marki Risana
  • 50g cukru
  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 50g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 500 g zmiksowanych truskawek

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondlu, następnie dodajemy cukier i ryż, całość mieszamy.

Następnie partiami wlewamy mleko, gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu.

Odstawiamy do przestygnięcia.

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę a białka na sztywną pianę.

Zimną śmietaną również ubijamy.

Ubitą śmietanę łączymy z pianą i masą z żółtek. Delikatnie mieszamy z musem truskawkowym i puddingiem ryżowym.

Całość przekładamy do foremek na muffiny wcześniej wyłożonych folią spożywczą.

Wstawiamy do zamrażarki na min. 3 godziny.

Przed podaniem wyjmujemy na 15 min z zamrażarki. Podajemy z miętą i pokrojonymi truskawkami.

Smacznego!

Kolejna z serii wiosennych sałatek, to nasz sposób na przywołanie lata! 

Zobacz jakie to proste!

Składniki:

2 porcje

  • 100g quinoa marki Risana
  • kilka liści sałaty
  • pęczek rzodkiewek
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • 3 jaja
  • sól, pieprz
  • koper
  • oliwa smakowa

    Przygotowanie: 

    Quinoę gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Rzodkiewki, pomidory myjemy i kroimy. Jajka gotujemy na twardo, sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, koper siekamy.

    Komosę ryżową mieszamy z koprem, oliwą, solą i pieprzem.

    Dodajemy pomidory, pokrojone jajka, rzodkiewkę i sałatę.

    Całość mieszamy.

    Smacznego!

Zdrowe przekąski typu finger food są nieodłączną częścią wiosennego i letniego menu. 

Składniki:

  • Pieczywo vega lekkie marki Sonko
  • 1 mango
  • garść mięty
  • serek biały typ grani
  • truskawki
  • miód
  • mięta
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kanapki przygotowujemy na dwa sposoby:

Mango kroimy w drobną kostkę, mięte siekamy.

Oba składniki mieszamy ze sobą przyprawiając solą i pieprzem.

Tak przygotowana salsę podajemy na chrupiącym pieczywie lekkim.

Druga opcja to kanapka z serkiem grani.

Na pieczywo nakładamy serek grani, pokrojone truskawki, oblewamy płynnym miodem i listkami mięty

Smacznego!

Co zrobić z pozostałości risotto, które czeka na swoją ostatnią szansę w waszej kuchni? Ryżowe kulki! My uwielbiamy i jesteśmy przekonani, że Wam także przypadną do gustu i będą hitem wielu spotkań przy stole!

Składniki:

  • Gotowe klasyczne risotto marki Risana
  • 200 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 125 twardego sera
  • oraz olej słonecznikowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Tę potrawę najlepiej przygotować z resztek risotto.
  • Jeśli zaczynamy od podstaw to ugotujmy risotto białe zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Gotowy ryż wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Następnie mieszamy z jajkiem i robimy małe placuszki. Na każdy z nich nakładamy kawałek sera i rolujemy w kulkę.
  • Każdą kulkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • W dużym rondlu rozgrzewamy olej do około 160 stopni i smażymy każda kulkę 7 min.

Smacznego!