Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-08-18

Sałatka Tabbouleh

Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 100g kaszy kuskus marki
... Czytaj więcej...

 

Nie macie pomysłu na drugie śniadanie? 

 


Składniki:

mini wafle ryżowe marki Sonko 

1 jogurt naturalny
ulubione sezonowe owoce (maliny, śliwki) 

100 g orzechów nerkowca
miód

Przygotowanie:

Jogurt naturalny mieszamy z miodem i umieszczamy w ulubionym lunch boxie.
Następnie kroimy ulubione owoce na mniejsze części i dodajemy do jogurtu. Całość posypujemy orzechami i gotowe.

 

Smacznego!

Jak ugrillować perfekcyjny stek? 

Składniki:

100 g ryżu basmati marki Risana 2 steki wołowe
sos
1 łyżka oleju

4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru ryż

1 łyżeczka garam masala łyżka masła
czarny sezam
sól, pieprz
oliwa

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany mieszamy z garam masala, łyżką masła i zostawiamy pod przykryciem.

Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce mieszamy i zalewamy nimi steki wołowe.

Mięso w misce wsadzamy do lodówki na min godzinę. Następnie grillujemy na rozgrzanej patelni po 2 min z każdej strony.

Steki podajemy z aromatycznym ryżem basmati.

Smacznego!

Lubimy te poranki, gdy można zjeść swoje ulubione śniadanie. A jeśli jest to kasza jaglana z owocami, to dzień musi być udany!

Składniki:

100g kaszy jaglanej marki Risana 200 ml mleka kokosowego
2 łyżki miodu
śliwkibrzoskwinie maliny mięta
sok z cytryny

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w mleku kokosowym, zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ugotowaną zostawiamy pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej zawartości mleka, na koniec dodajemy miód i mieszamy.
Na patelni na łyżce masła podsmażamy pokrojone owoce, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę miodu i łyżkę soku z cytryny, mieszamy.

Do dwóch miseczek przekładamy jaglankę, dodajemy podsmażone owoce wraz z sokiem i dekorujemy miętą.

Smacznego !

Szybkie leczo z ryżem

Pożywne i syte leczo z ryżem to świetne danie na obiad lub podwieczorek.

Składniki:

100g ryżu jaśminowego marki Risana

2 małe suche kiełbaski

1 zielona papryka

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

3 pomidory

1 cebula

pół łyżeczki słodkiej papryki

łyżeczka kminku

natka pietruszki

1 papryczka chilli

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ugotowany odstawiamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie dodajemy cebulę, przyprawy i mieszamy.

Po dłuższej chwili do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę kolorowe papryki, wraz z papryczką chilli, dusimy około 10 min. Na koniec do warzyw dodajemy pokrojone w kostkę obrane ze skóry pomidory i zostawiamy pod przykryciem na około 35 min. Podajemy z ryżem jaśminowym Risana.

Smacznego!

Jaglany budyń to jeden z moich ulubionych deserów, który bardzo często jem także na śniadanie. Przygotowuje go się w zaledwie kilka minut (nie licząc czasu gotowania kaszy) i można wrzucić do niego praktycznie każdy owoc, który mamy pod ręką. Najbardziej jednak znaną wersją jest ta waniliowa i trudno się dziwić, gdyż bardzo przypomina klasyczny budyń na mleku, znany wszystkim z dzieciństwa. Dziś jednak waniliowa klasyka z zupełnie innej wersji z wyraźną nutą rozmarynu i karmelizowanymi śliwkami. Idealny deser na koniec lata! 



Budyń jaglany z nutą rozmarynu i karmelizowanymi śliwkami
(3-4 porcje)

budyń jaglany:
- 100 g kaszy jaglanej Sonko
- 200 ml mleka roślinnego - do ugotowania kaszy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 70-100 g ksylitolu 
- 150-200 ml mleka roślinnego - do rozrzedzenia budyniu

1. Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam. Kaszę jaglaną gotuję na miękko w mleku z dodatkiem ekstraktu waniliowego i rozmarynu (ok. 20 min). 
2. Gałązki rozmarynu wyrzucam z ugotowanej kaszy. Ugotowaną kaszę jaglaną, ksylitol i mleko roślinne blenduję na gładką masę. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaję więcej mleka. Próbuję i ewentualnie dosładzam.
3. Gotowy budyń przekładam do miseczek.

karmelizowane śliwki:
- 15-20 śliwek węgierek przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta mielonego cynamonu

1. Śliwki przesmażam na 1 łyżce oleju z dodatkiem syropu klonowego i cynamonu. Mają być miękkie, ale nie rozpadać się. 
2. Gotowe śliwki układam na wierzchu budyniu.

Smacznego!

Przepis na domowe guacamole, czyli pastę z awokado, jest bardzo prosty w wykonaniu, a ostateczny efekt - przepyszny!

Składniki:

pieczywo lekkie marki Sonko

1 awokado

2 pomidory malinowe

3 ząbki czosnku

sok z jednej limonki

oliwa z oliwek

świeża kolendra

sól, pieprz

Przygotowanie:

Awokado i pomidory obieramy ze skóry, następnie kroimy w drobną kostkę.

Czosnek przeciskamy przez praskę, kolendrę drobno siekamy wszystko dodajemy

do pokrojonych warzyw.

Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki i odrobiną oliwy z oliwek.

Podajemy z pieczywem Sonko.

 

Smacznego !

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji