Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-08-18

Sałatka Tabbouleh

Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 100g kaszy kuskus marki
... Czytaj więcej...

Idealny deser dla smakoszy tajskiej kuchni.

Składniki:
100g ryżu jaśminowego marki Risana
200 ml mleka kokosowego
2 mango
1 limonka
mięta

Przygotowanie:
Mleko kokosowe wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy ryż i gotujemy go na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, ryż będzie kremowy i wchłonie całe mleko 1 mango obieramy i kroimy w kosteczkę, drugie miksujemy na gładki mus. Do dwóch miseczek przekładamy kremowy ryż, dodajemy łyżkę musu owocowego a na nim pokrojone mango polane obficie sokiem z limonki. Dekorujemy miętą.

Smacznego !

Jedna z najbardziej znanych potraw z prowincji Hunan. Jest pyszna a do tego bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:
100 g ryżu basmati marki Risana
mała polędwiczka wieprzowa
duża marchew
pół cukinii
1 papryczka chilli
szczypior
sos
1 łyżeczka oleju
4 łyżki sosu sojowego
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
oliwa

Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce i mieszamy. Mięso kroimy w paseczki, marchew i cukinię w plastry, papryczkę chilli siekamy. Na mocno rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy podsmażamy mięso od czasu do czasu mieszając, dodajemy pokrojone warzywa i po 2 minutach wlewamy wszystkie składniki sosu. Zostawiamy w woku lub patelni jeszcze dwie minuty i podajemy z
ryżem. Ryż możemy polać powstałym sosem ze smażenia. Całość posypujemy szczypiorem.

Smacznego!

Przepis prosty, można dowolnie modyfikować dodając ulubione warzywa lub ser tofu.

Składniki:
100g Quinoa mix marki Risana
2 papryki kolorowe
1 mała cukinia
1 czerwona cebula
kilka pomidorów koktajlowych
natka pietruszki
1 papryczka chilli
łyżka pasty curry
mleko kokosowe
sól, pieprz


Przygotowanie:
Quinoę gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ugotowaną odstawiamy. Kolorowe papryki i cukinię kroimy w słupki, marchew w plastry a pomidorki na połówki. Całość podsmażamy na dobrze rozgrzanej łyżce oliwy, dosłownie 1,2
minuty. Na tej samej patelni po zdjęciu z niej warzyw podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i dodajemy łyżkę pasty curry, chwile mieszamy doprowadzając do wrzenia i wlewamy mleko kokosowe. Redukujemy nadmiar mleka uzyskując kremowy sos i dodajemy wcześniej podsmażone warzywa. Podajemy z komosą i świeżą natką pietruszki.


Smacznego!

Propozycja na smakowite połączenie kaszy pęczak z warzywami. To wegańskie danie jest szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki:

100 g kaszy pęczak marki Risana

garść pomidorków

zielony ogórek

papryka

młoda cukinia

ser feta

sałata masłowa

oliwa

sól, pieprz

świeże zioła

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, ser w kostkę.

Kaszę mieszamy z warzywami, serem i świeżymi ziołami.

Sałatę skrapiamy oliwą.

Sałatę podajemy jako dodatek do kaszy z warzywami.

Smacznego!

Łatwa i szybka w wykonaniu zupa pomidorowa z orientalnym akcentem idealnie sprawdzi się w jesienne wieczory.

Składniki:
pieczywo Vega Lekkie SONKO
0,5 litra bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
2 kg pomidorów
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
oliwa z oliwek
świeża kolendra lub pietruszka
sól, pieprz


Przygotowanie:
Pomidory kroimy na pół, czosnek, chilli i imbir na mniejsze kawałki. Warzywa polewamy oliwą, solimy, pieprzymy i układamy na blaszce.
Pieczemy w 180 stopniach godzinę. Upieczone warzywa przekładamy z całą zawartością do wysokiego garnka, wlewamy bulion, mleko kokosowe i miksujemy. Zostawiamy jeszcze na małym ogniu około 15 minut a na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotową zupę przelewamy do miseczek, dodajemy Pieczywo Vega Sonko, limonkę i świeże zioła.


Smacznego!

Ruskie. To nie tylko pierogi! Co powiecie na naleśniki gryczane po rusku?

Składniki:

100 g zmielonej na mąkę kaszy gryczanej marki Risana
1 jajo
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
sól, pieprz

 

Wkład:
 
4 ziemniaki obrane a wcześniej ugotowane w skorupkach
pół kostki twarogu
1 cebula
sól, pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zarumienienia.

Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę.

W dużej misce mieszamy ziemniaki, ser i cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy mleko, wodę, szczyptę soli i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nalewamy cienką warstwa ciasta i smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron. I tak z każdą porcją ciasta naleśnikowego

Gotowy naleśnik umieszczamy na talerzu. Na każdego placka dodajemy farsz, delikatnie rolujemy całość. Naleśniki podajemy ze śmietaną lub jogurtem greckim.

Smacznego!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji