Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.
Idealny deser dla smakoszy tajskiej kuchni.
Składniki:
100g ryżu jaśminowego marki Risana
200 ml mleka kokosowego
2 mango
1 limonka
mięta
Przygotowanie:
Mleko kokosowe wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy ryż i gotujemy go na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, ryż będzie kremowy i wchłonie całe mleko 1 mango obieramy i kroimy w kosteczkę, drugie miksujemy na gładki mus. Do dwóch miseczek przekładamy kremowy ryż, dodajemy łyżkę musu owocowego a na nim pokrojone mango polane obficie sokiem z limonki. Dekorujemy miętą.
Smacznego !
Czytaj więcejJedna z najbardziej znanych potraw z prowincji Hunan. Jest pyszna a do tego bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
100 g ryżu basmati marki Risana
mała polędwiczka wieprzowa
duża marchew
pół cukinii
1 papryczka chilli
szczypior
sos
1 łyżeczka oleju
4 łyżki sosu sojowego
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
oliwa
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce i mieszamy. Mięso kroimy w paseczki, marchew i cukinię w plastry, papryczkę chilli siekamy. Na mocno rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy podsmażamy mięso od czasu do czasu mieszając, dodajemy pokrojone warzywa i po 2 minutach wlewamy wszystkie składniki sosu. Zostawiamy w woku lub patelni jeszcze dwie minuty i podajemy z
ryżem. Ryż możemy polać powstałym sosem ze smażenia. Całość posypujemy szczypiorem.
Smacznego!
Czytaj więcejPrzepis prosty, można dowolnie modyfikować dodając ulubione warzywa lub ser tofu.
Składniki:
100g Quinoa mix marki Risana
2 papryki kolorowe
1 mała cukinia
1 czerwona cebula
kilka pomidorów koktajlowych
natka pietruszki
1 papryczka chilli
łyżka pasty curry
mleko kokosowe
sól, pieprz
Przygotowanie:
Quinoę gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ugotowaną odstawiamy. Kolorowe papryki i cukinię kroimy w słupki, marchew w plastry a pomidorki na połówki. Całość podsmażamy na dobrze rozgrzanej łyżce oliwy, dosłownie 1,2
minuty. Na tej samej patelni po zdjęciu z niej warzyw podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i dodajemy łyżkę pasty curry, chwile mieszamy doprowadzając do wrzenia i wlewamy mleko kokosowe. Redukujemy nadmiar mleka uzyskując kremowy sos i dodajemy wcześniej podsmażone warzywa. Podajemy z komosą i świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Propozycja na smakowite połączenie kaszy pęczak z warzywami. To wegańskie danie jest szybkie i proste w przygotowaniu.
Składniki:
100 g kaszy pęczak marki Risana
garść pomidorków
zielony ogórek
papryka
młoda cukinia
ser feta
sałata masłowa
oliwa
sól, pieprz
świeże zioła
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, ser w kostkę.
Kaszę mieszamy z warzywami, serem i świeżymi ziołami.
Sałatę skrapiamy oliwą.
Sałatę podajemy jako dodatek do kaszy z warzywami.
Smacznego!
Czytaj więcejŁatwa i szybka w wykonaniu zupa pomidorowa z orientalnym akcentem idealnie sprawdzi się w jesienne wieczory.
Składniki:
pieczywo Vega Lekkie SONKO
0,5 litra bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
2 kg pomidorów
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
oliwa z oliwek
świeża kolendra lub pietruszka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na pół, czosnek, chilli i imbir na mniejsze kawałki. Warzywa polewamy oliwą, solimy, pieprzymy i układamy na blaszce.
Pieczemy w 180 stopniach godzinę. Upieczone warzywa przekładamy z całą zawartością do wysokiego garnka, wlewamy bulion, mleko kokosowe i miksujemy. Zostawiamy jeszcze na małym ogniu około 15 minut a na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotową zupę przelewamy do miseczek, dodajemy Pieczywo Vega Sonko, limonkę i świeże zioła.
Smacznego!
Ruskie. To nie tylko pierogi! Co powiecie na naleśniki gryczane po rusku?
Składniki:
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zarumienienia.
Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę.
W dużej misce mieszamy ziemniaki, ser i cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy mleko, wodę, szczyptę soli i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nalewamy cienką warstwa ciasta i smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron. I tak z każdą porcją ciasta naleśnikowego
Gotowy naleśnik umieszczamy na talerzu. Na każdego placka dodajemy farsz, delikatnie rolujemy całość. Naleśniki podajemy ze śmietaną lub jogurtem greckim.
Smacznego!
Czytaj więcej