Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2019-04-24

Lekkie kanapki z domowym pesto

Pysznie i lekko – czyli tak jak lubimy! Kiedy na naszym stole pojawiają się takie kanapeczki

... Czytaj więcej...

Składniki na 2 porcje

  • 100 g kaszy bulgur marki Risana
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • szklanka płatków kukurydzianych marki Sonko
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • mix sałat
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Płatki rozdrabniamy na proszek. Jajko roztrzepujemy. Kurczaka kroimy na 2 cm kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem.

3. Każdy kawałek kurczaka maczamy w jajku a następnie w płatkach kukurydzianych.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blasze układamy papier do pieczenia, następnie małe kawałki kurczaka. Pieczemy 30 min.

5. Nuggetsy podajemy z kaszą bulgur i mieszanką sałat.

Smacznego!

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g kaszy jaglanej marki Risana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • olej rzepakowy
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Przygotowanie:

1.Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną odstawiamy.

2.Na patelni na łyżce oliwy smażymy rozdrobniony czosnek, posiekaną cebulkę i przyprawy (kumin i paprykę).

3.Na tarce ścieramy marchewkę, dodajemy do kaszy i miksujemy pulsacyjnie w celu rozdrobnienia składników. Następnie do masy dodajemy zawartość patelni, jajko i mieszamy.

4.Z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoto.

5.Podajemy z sałatą, hummusem lub same z listkami mięty.

Kolejna obiadowa inspiracja wędruje prosto do Was! Pyszny, delikatny i aromatyczny kurczak w towarzystwie Multigrano. Smacznego!

Jeśli kochasz kasze tak samo jak my, ten przepis jest dla Ciebie! Pęczotto ze szpinakiem, to klasyka wśród dań obiadowych. Kasza pęczak od Risana, sprawdzi się tutaj doskonale! Zresztą sami zobaczcie!

Składniki dla 2 osób

  • pół szklanki kaszy pęczak marki Risana
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g szpinaku
  • 100 ml białego wina
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka tartego twardego sera
  • 2 łyżki masła łyżka oliwy

Przygotowanie:

1. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, całość rumienimy. Dodajemy kaszę, smażymy zawartość na patelni przez około minutę.

2. Następnie do kaszy wlewamy wino i czekamy minutę aż się wygotuje. Po kilku minutach wlewamy po około pół szklanki bulionu i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez kaszę i tak do uzyskania wymaganej miękkości.

3. Na osobnej patelni na maśle smażymy szpinak, dodajemy do patelni z kaszą.

4. Na koniec do kaszy dodajemy, łyżkę masła i łyżkę tartego twardego sera.

Smacznego!

Sezon sałatkowy trwa w najlepsze! Dziś polecamy - sałatkę z kaszą gryczaną Risana i z jajkami, to wysokobiałkowe, sycące danie!  

Składniki na 2 porcje

  • 100 g kaszy gryczanej marki Risana
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 jajka na twardo
  • jeden świeży zielony ogórek

sos majonezowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • posiekany pęczek kopru
  • sól, pieprz
  • bazylia do ozdoby

Przygotowanie:

1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do odpowiedniej miękkości.

3. Ogórka kroimy na mniejsze kawałki.

4. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.

5. Do miski dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone na ćwiartki jajka i pokrojonego ogórka. Na wszystkie składniki wysypujemy kaszę gryczaną i oblewamy przed podaniem sosem majonezowym. Dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego! 

Macie ochotę na pyszny i pożywny deser? Quinoa nadaje się nie tylko do dań obiadowych! Doskonale sprawdzi się również w wersji słodkiej z musem owocowym!

Składniki (na 2 porcje):

  • 100g quinoa marki Risana
  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • garść mięty

Przygotowanie:

1. Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Truskawki miksujemy z cukrem i miętą.

3. Komosę układamy salaterkach lub dekoracyjnych szklankach, a na górze mus truskawkowy.

4. Całość ozdabiamy miętą.

Smacznego!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji