Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-06-24

Pasta z bobu z waflami ryżowymi SONKO

Pasta z bobu to taki letni hummus! Nadaje się idealnie na kanapki z wafli ryżowych SONKO.

SKŁADNIKI:

... Czytaj więcej...

Ruskie. To nie tylko pierogi! Co powiecie na naleśniki gryczane po rusku?

Składniki:

100 g zmielonej na mąkę kaszy gryczanej marki Risana
1 jajo
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
sól, pieprz

 

Wkład:
 
4 ziemniaki obrane a wcześniej ugotowane w skorupkach
pół kostki twarogu
1 cebula
sól, pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zarumienienia.

Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę.

W dużej misce mieszamy ziemniaki, ser i cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy mleko, wodę, szczyptę soli i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nalewamy cienką warstwa ciasta i smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron. I tak z każdą porcją ciasta naleśnikowego

Gotowy naleśnik umieszczamy na talerzu. Na każdego placka dodajemy farsz, delikatnie rolujemy całość. Naleśniki podajemy ze śmietaną lub jogurtem greckim.

Smacznego!

Komosa ryżowa (quinoa) jest to produkt bezglutenowy o wysokiej zawartości błonnika i białka. Może posłużyć nie tylko jako zastępnik ryżu lub kaszy ale i jako baza do budyniu. Normalnie budyń robi się na bazie skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej. Są to produkty oczyszczone, o wysokim indeksie glikemicznym (mocno podwyższają poziom glukozy we krwi). Budyń na bazie komosy ryżowej ma niski indeks glikemiczny i syci na dłużej!

Składniki na 4 porcje:

- 125 g komosy ryżowej

- 400 ml mleczka kokosowego 12% tłuszczu

- 4 łyżki ksylitolu

- 1/3 łyżeczki cynamonu

- 4 łyżki orzechów włoskich

- 4 łyżki pestek dyni

- truskawki i  borówki do ustrojenia budyniu

Przygotowanie:

Opłucz i ugotuj komosę wsypując ją do zimnej, posolonej wody w proporcji 1:2 (1 część komosy i dwie części wody) około 10-15 minut, do czasu, gdy komosa wchłonie całą wodę. Dodajemy mleczko kokosowe, cynamon, ksylitol i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczek i dekorujemy owocami oraz orzechami i pestkami dyni. 

 

Smacznego!

 

Nie macie pomysłu na drugie śniadanie? 

 


Składniki:

mini wafle ryżowe marki Sonko 

1 jogurt naturalny
ulubione sezonowe owoce (maliny, śliwki) 

100 g orzechów nerkowca
miód

Przygotowanie:

Jogurt naturalny mieszamy z miodem i umieszczamy w ulubionym lunch boxie.
Następnie kroimy ulubione owoce na mniejsze części i dodajemy do jogurtu. Całość posypujemy orzechami i gotowe.

 

Smacznego!

Jak ugrillować perfekcyjny stek? 

Składniki:

100 g ryżu basmati marki Risana 2 steki wołowe
sos
1 łyżka oleju

4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru ryż

1 łyżeczka garam masala łyżka masła
czarny sezam
sól, pieprz
oliwa

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany mieszamy z garam masala, łyżką masła i zostawiamy pod przykryciem.

Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce mieszamy i zalewamy nimi steki wołowe.

Mięso w misce wsadzamy do lodówki na min godzinę. Następnie grillujemy na rozgrzanej patelni po 2 min z każdej strony.

Steki podajemy z aromatycznym ryżem basmati.

Smacznego!

Lubimy te poranki, gdy można zjeść swoje ulubione śniadanie. A jeśli jest to kasza jaglana z owocami, to dzień musi być udany!

Składniki:

100g kaszy jaglanej marki Risana 200 ml mleka kokosowego
2 łyżki miodu
śliwkibrzoskwinie maliny mięta
sok z cytryny

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w mleku kokosowym, zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ugotowaną zostawiamy pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej zawartości mleka, na koniec dodajemy miód i mieszamy.
Na patelni na łyżce masła podsmażamy pokrojone owoce, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę miodu i łyżkę soku z cytryny, mieszamy.

Do dwóch miseczek przekładamy jaglankę, dodajemy podsmażone owoce wraz z sokiem i dekorujemy miętą.

Smacznego !

Szybkie leczo z ryżem

Pożywne i syte leczo z ryżem to świetne danie na obiad lub podwieczorek.

Składniki:

100g ryżu jaśminowego marki Risana

2 małe suche kiełbaski

1 zielona papryka

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

3 pomidory

1 cebula

pół łyżeczki słodkiej papryki

łyżeczka kminku

natka pietruszki

1 papryczka chilli

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ugotowany odstawiamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie dodajemy cebulę, przyprawy i mieszamy.

Po dłuższej chwili do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę kolorowe papryki, wraz z papryczką chilli, dusimy około 10 min. Na koniec do warzyw dodajemy pokrojone w kostkę obrane ze skóry pomidory i zostawiamy pod przykryciem na około 35 min. Podajemy z ryżem jaśminowym Risana.

Smacznego!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji