Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.
Domowe masło orzechowe możemy przegotować wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Nie ma konieczności dodawania oleju. Po dłuższym miksowaniu olej wytworzy się z samych orzechów. Uwaga! Nie da się go nie lubić!
Składniki:
Przygotowanie:
Orzechy wsypujemy na suchą patelnię i prażymy. Chwilę studzimy i miksujemy. W momencie miksowania orzechów dodajemy odrobinę oleju w celu gładkiej konsystencji.
Gotowe masło przekładamy do słoika i schładzamy. Podajemy z pieczywem maca SONKO
Składniki:
100 g ryżu risotto marki Sonko
mleko kokosowe
1 laska wanilii
1 łyżeczka miodu
2 gruszki
masło
Przygotowanie:
Gruszki obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie podsmażamy je na odrobinie masła. W rondlu gotujemy ryż w mleku, dodajemy wanilię, odrobinę miodu i od czasu do czasu mieszamy. Gotowy pudding przekładamy do miseczek a na nim układamy połówki gruszki.
Dekorujemy miętą lub rozmarynem i sosem miodowym.
Smacznego !
Składniki:
100g kaszy jaglanej marki Sonko
200 ml mleka roślinnego najlepiej kokosowego
laska wanilii
miód
migdały
masło
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w mleku kokosowym z dodatkiem wanilii, zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ugotowaną zostawiamy pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej zawartości mleka, na koniec dodajemy łyżeczkę miodu i mieszamy.
Na patelni na łyżce masła podsmażamy migdały, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę miodu i mieszamy. Do dwóch miseczek przekładamy jaglankę, dodajemy podsmażone orzechy wraz z miodem.
Smacznego!
Czytaj więcejSkładniki:
Pieczywo lekkie marki Sonko
3 pory
3 ziemniaki
100 ml białego wina
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
masło
oliwa
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodajemy pokrojone warzywa (por i ziemniaki ) smażymy od czasu do czasu mieszając. Po chwili dodajemy białe wino i zostawiamy na małym ogniu przez kilka minut.
Podsmażone warzywa zalewamy warzywnym bulionem i gotujemy około godziny. Zupę miksujemy na gładki krem.
Podajemy z pieczywem lekkim i świeżymi ziołami.
Smacznego!
Czytaj więcejSkładniki:
Pieczywo lekkie marki Sonko
puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
papryczka chilli
pół cebuli
sól, pieprz
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki bazylii
świeża bazylia
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Po chwili dodajemy przeciśnięty czosnek i pokrojona papryczkę chilli. Do garnka z cebulą i czosnkiem wlewamy pomidory z puszki i dusimy na małym ogniu do całkowitego zredukowania płynów.
Gotową pastę przyprawiamy solą, pieprzem i odrobina cukru. Studzimy Podajemy z pieczywem lekkim ozdabiając listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Czytaj więcejSkładniki:
Ryż basmati marki Sonko
1 kg wołowiny
pół łyżeczki papryki
pół łyżeczki mielonego imbiru
sól, pieprz, oliwa
ulubione warzywa lub strączki my użyliśmy groszek oraz paprykę pomidory koktailowe mix sałat ,pietruszkę i limonkę, oliwę sól, pieprz
Przygotowanie:
Dzień wcześniej pieczemy mięso. Kawałek mięsa wołowego marynujemy w oliwie i przyprawach, odstawiamy na 2 godziny, po czym pieczemy w 100 stopniach około 3 godzin. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy.
Na talerzu układamy cienkie plastry wołowiny, pokrojone warzywa i ryż. Całość obsypujemy ulubionymi ziołami, sokiem z limonki i oliwą. Smacznego!
Czytaj więcej