Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-08-18

Sałatka Tabbouleh

Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 100g kaszy kuskus marki
... Czytaj więcej...

Domowe masło orzechowe możemy przegotować wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Nie ma konieczności dodawania oleju. Po dłuższym miksowaniu olej wytworzy się z samych orzechów. Uwaga! Nie da się go nie lubić!

Składniki:

Pieczywo maca marki SONKO
2 szklanki solonych orzeszków ziemnych lub 2 szklanki orzeszków ziemnych nie solonych
1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Orzechy wsypujemy na suchą patelnię i prażymy. Chwilę studzimy i miksujemy. W momencie miksowania orzechów dodajemy odrobinę oleju w celu gładkiej konsystencji.

Gotowe masło przekładamy do słoika i schładzamy. Podajemy z pieczywem maca SONKO

Składniki:

100 g ryżu risotto marki Sonko 

mleko kokosowe 

1 laska wanilii


1 łyżeczka miodu 

2 gruszki


masło 

Przygotowanie:

Gruszki obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie podsmażamy je na odrobinie masła. W rondlu gotujemy ryż w mleku, dodajemy wanilię, odrobinę miodu i od czasu do czasu mieszamy. Gotowy pudding przekładamy do miseczek a na nim układamy połówki gruszki. 

Dekorujemy miętą lub rozmarynem i sosem miodowym. 

Smacznego ! 

Składniki:

100g kaszy jaglanej marki Sonko 

200 ml mleka roślinnego najlepiej kokosowego 

laska wanilii


miód


migdały

masło 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w mleku kokosowym z dodatkiem wanilii, zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Ugotowaną zostawiamy pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej zawartości mleka, na koniec dodajemy łyżeczkę miodu i mieszamy. 

Na patelni na łyżce masła podsmażamy migdały, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę miodu i mieszamy.
Do dwóch miseczek przekładamy jaglankę, dodajemy podsmażone orzechy wraz z miodem. 

Smacznego!

Składniki:

Pieczywo lekkie marki Sonko 

3 pory


3 ziemniaki


100 ml białego wina 

1 litr bulionu warzywnego 

sól, pieprz 


masło


oliwa 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodajemy pokrojone warzywa (por i ziemniaki ) smażymy od czasu do czasu mieszając. Po chwili dodajemy białe wino i zostawiamy na małym ogniu przez kilka minut. 

Podsmażone warzywa zalewamy warzywnym bulionem i gotujemy około godziny. Zupę miksujemy na gładki krem. 

Podajemy z pieczywem lekkim i świeżymi ziołami. 

Smacznego!

Składniki:

Pieczywo lekkie marki Sonko 

puszka pomidorów


2 ząbki czosnku


papryczka chilli 

pół cebuli


sól, pieprz


pół łyżeczki oregano 

pół łyżeczki bazylii 

świeża bazylia 

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Po chwili dodajemy przeciśnięty czosnek i pokrojona papryczkę chilli.
Do garnka z cebulą i czosnkiem wlewamy pomidory z puszki i dusimy na małym ogniu do całkowitego zredukowania płynów. 

Gotową pastę przyprawiamy solą, pieprzem i odrobina cukru. Studzimy Podajemy z pieczywem lekkim ozdabiając listkami świeżej bazylii. 

Smacznego!

Składniki: 

Ryż basmati marki Sonko

1 kg wołowiny


pół łyżeczki papryki

pół łyżeczki mielonego imbiru 

sól, pieprz, oliwa

ulubione warzywa lub strączki my użyliśmy
groszek oraz paprykę pomidory koktailowe  mix  sałat ,pietruszkę i limonkę, oliwę
sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Dzień wcześniej pieczemy mięso. Kawałek mięsa wołowego marynujemy w oliwie i przyprawach, odstawiamy na 2 godziny, po czym pieczemy w 100 stopniach około 3 godzin.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy. 

Na talerzu układamy cienkie plastry wołowiny, pokrojone warzywa i ryż. Całość obsypujemy ulubionymi ziołami, sokiem z limonki i oliwą.
Smacznego! 

 

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji