Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-06-24

Pasta z bobu z waflami ryżowymi SONKO

Pasta z bobu to taki letni hummus! Nadaje się idealnie na kanapki z wafli ryżowych SONKO.

SKŁADNIKI:

... Czytaj więcej...

Składniki:

1duży filet z piersi kurczaka
1 szklanka płatków kukurydzianych marki Sonko 1 jajko
sól, pieprz
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
brokuł
mieszanka multigrano lub ulubiona kasza Sonko
sos żurawinowy:
500 g świeżej żurawiny
2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Mieszankę multigrano gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Brokuła parujemy lub gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Żurawinę wrzucamy do rondla z miodem i dusimy godzinę na małym ogniu.

Filety kroimy w kostkę doprawiamy solą, pieprzem. Płatki kruszymy. W misce mieszamy jajko z solą i pieprzem oraz papryką. Filety maczamy w jajku, następnie obtaczamy w płatkach.

Układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni pieczemy około 20 minut.

Podajemy z kaszą, brokułem i sosem żurawinowym.

Smacznego!

Składniki:

100 g kaszy jęczmiennej pęczak marki Risana 4 jabłka
garść posiekanych orzechów
garść rodzynek

łyżeczka cynamonu mód
cukier

Przygotowanie:

Z jabłek odcinamy górną część i wydrążamy środek - tak zwany ogryzek. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W misce mieszamy kaszę, orzechy włoskie, rodzynki, cynamon i miód.

Do każdego jabłka wkładamy wymieszaną kaszę z bakaliami. Całość obsypujemy cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy jabłka z ,,pokrywkami'' i pieczemy około 30 min.

Smacznego!

 

Składniki:

100 g kaszy jaglanej marki Risana 200 g czekolady deserowej
łyżka miodu
pomarańcz lub mandarynki

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W tak zwanej kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Odkładamy dwie łyżki do dekoracji deseru.

Zimną ugotowaną kaszę umieszczamy w misie blendera, dodajemy roztopioną czekoladę, łyżkę miodu i miksujemy na gładki mus.

Deser umieszczamy w salaterkach, na górze kładziemy wy filetowane cząstki pomarańczy i mandarynek.

Całość oblewamy czekoladą i schładzamy.

Smacznego!

 

Składniki:

2 woreczki kaszy gryczanej marki Risana 4 jajka
szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki mąki pszennej
150 g masła
150 g czekolady deserowej
60 g bakalii

2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa:

50 ml śmietanki 30% 100 g czekolady deserowej łyżeczka masła

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu odstawiamy do wystudzenia. Kaszę miksujemy na gładko. W garnku rozpuszczamy masło. Do masła dodajemy kawałki czekolady, podgrzewamy do czasu roztopienia czekolady.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz pulpę z kaszy. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane ulubione bakalie.

Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) przez około 40 minut.

Robimy polewę:

Zagotowujemy śmietankę po chwili dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Następnie dodajemy masło i ponownie mieszamy.
Gotowe ciasto dekorujemy polewą czekoladową, ziarenkami granatu i skórką z pomarańczy.

100 g kaszy orkiszowej marki Risana
300 g wołowiny
2 marchewki
2 kolorowe papryki
2 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
połowa cukinii
300 ml passaty pomidorowej
sól pieprz
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki kminu rzymskiego
łyżeczka tymianku
oliwa


Przygotowanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy na bok.
Mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dobrze podsmażamy
mięso. Gotowe odstawiamy na talerz.
Marchew i cukinie kroimy w plastry, cebulę w piórka, czosnek w cienkie plasterki a
paprykę w kostkę.
Na patelni podsmażamy wszystkie warzywa z przygotowanymi przyprawami.
Mięso i warzywa przekładamy do naczynia tajine lub garnka z pokrywką.
Dodajemy passatę pomidorową, przykrywamy i całość dusimy na małym ogniu ok.
2,5 godzin. Gotowe danie podajemy z kaszą orkiszową.
Smacznego !

Często słyszę, że nie lubicie kaszy gryczanej, a ona jest nie tylko zdrowa, ale potrafi być pyszna. Zwłaszcza, gdy ją podamy z odpowiednimi dodatkami! Dziś proponuję Wam danie, które przekona nawet największego sceptyka do tego, by kasza gryczana lądowała na jego talerzu. Podamy ją z w typowo polskiej nucie - z pieczonymi ziemniakami, brunatnymi pieczarami i szpinakiem. Będzie zdrowo i pysznie! 



Czasem mniej lubiany przez nas produkt potrzebuję pewnych dodatków, które sprawią, że zupełnie inaczej na niego spojrzymy. Kasza gryczana nie jest taka straszna jak ją malują. Sama w sobie może nie wszystkich zachwycać, jednak i na takich sceptyków mam sposoby właśnie w postaci pełnych smaków dań, w których wyraźny smak kaszy zostaje przytłumiony i wspaniale komponuje się z resztą. Jeśli czegoś nie lubicie, polecam by eksperymentować gdyż szkoda rezygnować z produktu, który ma tyle wartości odżywczych jakim jest kasza gryczana.

Kasza gryczana z pieczonymi ziemniakami, brunatnymi pieczarkami i szpinakiem
(4 porcje)

- 10 ziemniaków
- 100 g kaszy gryczanej Sonko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g brunatnych pieczarek
- 5 pomidorów suszonych z zalewy
- 100 g szpinaku
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki



Ziemniaki myję i wraz ze skórą kroję w mniejsze kawałki. Przekładam na blaszkę do pieczenia. Skrapiam oliwą z oliwek, solę, pieprze, mieszam i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 30 min. ziemniaki mają być miękkie i rumiane. 
Kaszę gryczaną gotuję według podstawowego przepisu.
Na oliwie przesmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta się zarumieni dodaję posiekany drobno czosnek. Chwilę smażę i wrzucam pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory i oraz plasterki pieczarek. Całość solę, mieszam i przykrywam pokrywką. Duszę pod przykryciem dopóki pieczarki puszczą sok. 
Zdejmuję pokrywkę, redukuję płyn i przesmażam pieczarki na rumiano. Dodaję szpinak, ugotowaną kaszę gryczaną, sos sojowy, musztardę i przyprawy. Mieszam.
Na koniec wrzucam upieczone ziemniaki i posiekany pęczek natki pietruszki i ponownie mieszam

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji